Klub SDA: Pravdanjem nasilja SDP ugrožava živote ljekara i pacijenata

Klub zastupnika SDA u Federalnom parlamentu osudio je nove pritiske SDP-a na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

U saopćenju se navodi da iz Vlade KS, koju čini i SDP, traje neprestana kampanja protiv ljekara Kliničkog centra, čime je i kreirana atmosfera koja je dovela do oružanih prijetnji dr. Edi Hasanbegoviću i njegovoj porodici.

"Ovakvim prijetnjama i unošenjem straha među doktore, ugrožava se cjelokupan zdravstveni sistem a time i zdravlje hiljada pacijenata. Kako da ljekari normalno objavljaju svoj posao i spašavaju zdravlje i živote građana, ako su im ovakvim napadima svakodnevno ugroženi vlastiti životi?! Da imaju i zrno morala, ozbiljnosti i osjećaja odgovornosti, iz SDP-a ne bi vršili harangu koja motiviše ovakve nasilne napade na ljekare. Takvo huškanje je vidljivo i u njihovom saopćenju, gdje poslije formalne i blage osude napada, ponovo progovara jezik mržnje i pokušaj da se napad na ljekare i njihove porodice opravda", saopćeno je iz SDA.

Tvrde i da je u vrijeme kada je SDP bio na vlasti KCUS bio doveden na ivicu propasti, sa nagomilanim dugovima, korupcijom i potpunom dezorganizacijom, dok je menadžment na čelu sa prof. dr. Sebijom Izetbegović smanjio dugovanja i povećao efikasnost te da uživa punu podrška nekoliko hiljada zaposlenih na KCUS-u. Izuzetak čini, kako navode, nekoliko pojedinaca "koji su zbog svojih ličnih interesa,  privatnih klinika i nespremnosti da se povinuju neophodnoj disciplini napustili Klinički centar".