Ko će iz BiH na sahranu Elizabete II?

.
Kraljica će biti pokopana idućeg ponedjeljka, a prisustvovat će ministrica vanjskih poslova BiH

 

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković bit će prisutna na sahrani britanske kraljice Elizabete II (Elizabeth) u Londonu, saznaje "Dnevni avaz".
 

Moguće je da će još neko biti u delegaciji, ali za sada je u opticaju samo njeno ime.

Kraljica Elizabeta II bit će pokopana idućeg ponedjeljka, 19. septembra, a ispraćaj bi trebao početi u podne po srednjoevropskom vremenu u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Očekuje se dolazak brojnih šefova država i vlada iz cijelog svijeta te nekoliko evropskih kraljica i kraljeva.

Za sada je poznato da će na sahranu doći predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), sa suprugom Džil (Jill), italijanski predsjednik Serdžo Matarela (Sergio Mattarella), hrvatski predsjednik Zoran Milanović, njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier)...

Podsjetimo, Elizabeta II je preminula u 96. godini. Britanci tuguju za najdugovječnijom vladaricom u historiji, omiljenom u narodu. Ona je na tronu bila 70 godina.

Inače, na sahranu kraljice nisu pozvani samo predstavnici Rusije, Bjelorusije i Mijanmara, a Iran će moći biti prisutan na nivou ambasadora.

Kralj Čarls III (Charles) proglasio je 19. septembar neradnim danom u Velikoj Britaniji. Dostojanstvenici će u Vestminstersku opatiju putovati u autobusima s pratnjom, a zbog strogih sigurnosnih i cestovnih ograničenja, od njih će se tražiti da ne idu svojim privatnim ili državnim vozilima.

 

Foto: AP