Ko će na čelo FUP-a? Pojedini smatraju da je konkurs obesmišljen

.
Izbor novog direktora Federalne uprave policije (FUP) konačno je priveden kraju nakon što su jučer održani završni intervjui sa kandidatima. Sada su na redu FMUP i na kraju Vlada FBiH.

 

"Ukoliko bi Korman došao na čelo federalne policije, u tom slučaju bi to rješavao Vrhovni sud FBiH. Drugi kandidat, u ovom slučaju Hoffmann, bi pokrenuo sudski postupak. Zapravo, svaki izbor će za sobom potegnuti probleme i sudske procese", kazao nam je Pećanac.

U jednu ruku, Pećanac smatra da je ovaj konkurs za imenovanje direktora FUP-a obesmišljen, s obzirom da čitav ovaj proces traje već duže od četiri godine.

"Nažalost, politika je ušla duboko u pore sigurnosnih službi. Ona priča o depolitizaciji politike mi djeluje kao bajka. Ne gleda se više ko je kakav kandidat, da li kvalifikovan za tu poziciju, kakve su njihove reference...", smatra Pećanac.

Dodaje i da ovo nije baš "pravo vrijeme" za imenovanje direktora FUP-a, te da će izazvati mnoge potrese - političke prirode.

"FUP je u u posljednje vrijeme, od konkursa, do nekih unutrašnjih problema - na bazi međuljudskih odnosa - diskreditovan. U ovom trenutku, ništa nećemo napraviti i krenut ćemo sa još većim problemima u federalnoj policiji, kao jednoj veoma važnoj instituciji", smatra Pećanac.

Direktor Federalne uprave policije, kako kaže Pećanac, je pozicija od izuzetnog poštovanja i značaja te kao takva od iznimne je važnosti da se na čelu nalazi osoba koja će svojim kvalitetima voditi upravu - bez obzira kojem narodu pripadao.

"Policija je jedna od rijetkih institucija koja radi - sa svim manama. Sav problem polazi od rukovodstva. Policajci su ti koji skupljaju gelere zbog nesposobnog rukovodstva", ističe Pećanac.