fbpx "Prepoznao kriminal": Ko će se odazvati na Mektićev poziv na proteste

"Prepoznao kriminal": Ko će se odazvati na Mektićev poziv na proteste

Home

"Prepoznao kriminal": Ko će se odazvati na Mektićev poziv na proteste

Za srijedu je najavljen protest ispred Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, nakon što je poziv na okupljanje uputio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Protestu će se priključiti i porodica Memić i članovi grupe Pravda za Davida. Mektićev poziv na proteste došao je nakon navoda i objave snimke online magazina Žurnal o umiješanosti predsjednika VSTV-a u koruptivne radnje. Mektić je poručio kako će on lično predvoditi protest. Nakon toga je Milan Tegeltija tražio policijsku zaštitu.

Ovo je konačna prilika za djelovanje, na čijem čelu stoji jedan političar - smatra Muriz Memić. Javna borba za pravdu u vidu protesta nije novost za Memića, ali ovaj put je drugačije, jer sa narodom je i dio političke strukture.

"Hvala ministru Mektiću što je i on prepoznao kriminal, oni će sad reći da je to politika, ali to nije politika, jer politika se umiješala u moj slučaj, 8. februara 2016. Ja nemam veze s politikom, Davor nema veze s politikom, ali dobro je što je ministar Mektić prepoznao o čemu se radi", kazao je Muriz Memić te dodao:

"Naše je da dođemo, da se okupimo, pa ćemo vidjeti. Mi znamo s kim imamo posla, to nisu političari, to više nije politika, to je kriminalna organizacija. Naše je da ih skinemo s te vlasti, previše im je dobro, previše su se nakrali i evo mi moramo na taj način".

A način je podržala i grupa pravda za Davida. Kako tvrdi Davor Dragičević, i oni će biti na ovom mjestu i zahtijevati ostavke u VSTV-u.

"Mi ćemo ići do kraja, a ja i Muriz dobro znamo gdje je kraj. Ako država i Tužilaštvo ne budu radili po zakonu, ja ću pravdu preuzeti u svoje ruke, poslije toga više ništa nije ni bitno, jer ja znam ko su ubice mog djeteta", istakao je Davor Dragičević.

"Nemojmo biti kukavice, 'ajmo se boriti za naše, dostojanstvo naše djece, i dostojanstvo mladih ljudi. Ulica može biti demokratsko rješenje. Ovolika količina kriminala i korupcije u VSTV nas ubija", dodao je.

Ovo je posljednje oglašavanje ministra sigurnosti na Twitteru. Mektić je siguran i uporan u pozivu na protest.

Ministar Mektić očekuje da će ovo mjesto biti centar okupljanja u srijedu u podne. Kaže da pravosudne institucije jedne zemlje trebaju biti ogledalo pravde, no trenutna postavka, kako kaže Mektić, ne zadovoljava kriterije. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine kaže, da će biti na čelu protesta zakazanog za srijedu.

Protesta za čiji zahtjev još čekaju u MUP-u KS. Nije prvi put da ministar Mektić poziva građane na bunt. Podsjetimo, prošli put je tražio podršku javnosti protiv mitinga Milorada Dodika u Banjaluci prije tri godine. Tada je naišao na podršku, a sudeći prema izjavama bh. građana, postoji sumnja u rad pravosuđa.

"Kažu da je pravosuđe pod kontrolom stranaka i da je maksimalno korumpirano".
- Vjerujete li u pravosuđe BiH? "Ne. Ne vidim da su nešto konkretno uradili".
"Ne znam šta da vam kažem ili da vjerujem ili ne, vrijeme će pokazati svoje"
, mišljenja su građana.

A dok vrijeme ne pokaže svoje, podsjetimo da je Dragan Mektić u javnosti poznat kao jedan od najvećih kritičara aktuelnog rukovodstva pravosudnih institucija BiH. U više navrata je komentirao rad glavne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić. Ovaj put traži ostavke i jedne i druge, ali prvenstveno prvog čovjeka VSTV-a Milana Tegeltije. Niko od njih još se nije oglasio, za medije ne žele govoriti, a sam Tegeltija zatražio je osiguravanje lične sigurnosti, kako prenosi N1.

Objavio: Ned, 26/05/2019 - 19:28

Povezane vijesti

Back to top