Erdogan pita Saudijce: Ko je naredio ubistvo i gdje se nalazi tijelo Khashoggija?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je zatražio od Saudijske Arabije da objavi ko je dao naređenje za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, kao i da otkrije gdje se nalazi njegovo tijelo, rekavši da Turska mora imati više informacija o tom slučaju nego što je imala do sada.

Erdogan je izjavio da Rijad treba otkriti identitet "lokalnog kooperatora" za koga su saudijski zvaničnici ranije saopćili da je preuzeo Khashoggijevo tijelo od saudijskih agenata nakon što je novinar ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra.

Saudijska Arabija saopćila je da je Khashoggi, kolumnista Washingon Posta i kritičar saudijskog kralja Salmana, ubijen s predumišljajem, negirajući ranije tvrdnje da je ubijen nenamjerno.

Khashoggijevo ubistvo izazvalo je zgražanje širom svijeta i pretvorilo se u krizu za najvećeg svjetskog izvoznika nafte i kralja Salmana, de facto vladara zemlje.

"Ko je dao naređenje? Ko je dao naređenje za 15 ljudi da uđu u Tursku?", izjavio je Erdogan tokom govora članovima svoje stranke AK u Ankari, misleći na 15-člani saudijski tim snaga sigurnosti za koji turski zvaničnici tvrde da je stigao u Istanbul nekoliko sati prije ubistva.

Erdogan je također saopćio da se saudijski državni tužilac treba sastati s turskim kolegom u Istanbulu nedjelju.

Saudijski zvaničnici prvobitno su negirali da imaju bilo šta s Khashoggijevim nestankom nakon što je ušao u konzulat, prije nego što su promijenili zvanični stav navodeći da je interna istraga ustanovila da je on slučajno ubijen u propalom pokušaju da bude vraćen u kraljevstvo.

U četvrtak je saudijska državna televizija navela riječi državnog tužioca da je ubistvo planirano, i da su istražitelji ispitivali osumnjičene na osnovu informacije koju im je pružila zajednička saudijsko-turska radna grupa, prenosi Reuters.