Ko je zloglasni Džida: Ubio čovjeka, tijelo bacio u bunar i ukrao mu 70.000 eura (FOTO)

Više od četiri mjeseca Mladen Džidić (45), osuđen u Mostaru zbog ubistva, krio se u unajmljenom stanu u zagrebačkim Sesvetama. U januaru se trebao vratiti u Kazneno-popravni zavod (KPZ) u Mostaru, no on je “zbrisao” u Hrvatsku, čije državljanstvo također ima.

Kako javlja 24sata.hr, uhapšen je zbog drugoga kaznenog djela, ne na temelju međunarodne crvene potjernice koju je za njim izdao sarajevski ured Interpola. Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova obavijestilo je kolege u Sarajevu da je on lišen slobode i u istražnom zatvoru. Određen mu je pritvor do 19. augusta zbog prijetnje hrvatskom državljaninu.

Sporazum koji je Hrvatska potpisala s BiH vezano uz izručenje hrvatskih državljana stupio je na snagu 2012. godine. Džida je pravomoćno osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva iz 2009. godine prije stupanja sporazuma na snagu. To znači da je njegovo izručenje BiH upitno, a konačnu odluku o tome donosi ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Image

Džidić je u Mostaru izdržavao 17-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Crnogorca Branislava Obadovića (40). Teretili su ga da je 13. oktobra 2009. godine Obadovića ubio hicima iz 7,65-kalibarskog pištolja u leđa, vrat i glavu, nakon čega je tijelo ubacio u bunar te ukrao njegovih 70.000 eura. Prema optužnici, sastali su se radi dogovora o kupoprodaji droge, za koju je Obadović ponio novac. Prvi sastanak imali su 12. oktobra, nakon čega je Džidić smjestio Obadovića u motel na Buni. Ujutro se vratio u Mostar, nakon čega Obadovića niko više nije vidio. Kantonalni sud u Mostaru prvotno ga je osudio na 20 godina zatvora, no Vrhovni sud FBiH kaznu mu je smanjio za tri godine.

SARAĐIVAO S ISTRAŽITELJIMA

Kaznu je najprije izdržavao u Zenici, no iz sigurnosnih razloga premjestili su ga u Mostar. Naime, Džida se zamjerio zatvorenicima nakon što se pročulo da je sarađivao s istražiteljima u slučaju “Turković”. Milenko Lakić Laki, pripadnik kriminalne skupine Zijada Turkovića, tokom tri mjeseca, koliko je trajalo prisluškivanje SIPA-e u njihovoj zajedničkoj ćeliji, ispričao mu je da je ubio nekoliko ljudi. Te razgovore koristili su kao dokaz u postupku protiv Turkovića, koji je osuđen na 40 godina zatvora.

Image

No ni premještaj nije mnogo pomogao Džidi. Čim je stigao u mostarski zatvor 2012. godine, na hodniku ga je napao mladić koji slovi kao prijatelj Zijada Turkovića. Uspio ga je dva puta udariti šakom u glavu te mu u prolazu dobacio “j… ću ti mater, vidjet ćeš što će ti se dogoditi ovdje”.

Nakon toga premještali su ga po odjelima, ali kamo god je stigao, naišao je na otpor i negodovanje drugih zatvorenika, prenosi Fokus.

NIKO GA NE ŽELI NA ODJELU

S njim na istom odjelu nisu htjeli boraviti ni osuđenici za ratni zločin Branimir Glavaš, Maka Radić i Pero Matić.

Image

Glavaš, koji je u Mostaru odslužio dvije trećine osmogodišnje zatvorske kazne prije nego što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu za slučajeve Garaža i Selotejp, zbog njega je pisao upravitelju zatvora.

Ne znam ništa o tom momku koji je došao, ali ako ga ntko ne želi na svome odjelu, ne želimo ga ni mi. Oni koji ga poznaju neće ni da čuju za njega i ja im nemam razloga ne vjerovati – rekao je tad Glavaš za Večernji list. Nakon pritužbi i zahtjeva za inspekcijom Glavaša su premjestili na drugi odjel.