Ko se boji objave registra zaposlenika u javnim ustanovama u USK?

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine USK, koja je prolongirana za drugi termin, trebalo se, osim Zakona o provjeri porjekla imovine funkcionera, ‘progovoriti’ i o objavljivanju registra zaposlenih državnih službenika i zaposlenika u javnim ustanovama u USK.

Ovakvu inicijativu je predložio Nisvet Jusić, poslanik Nezavisnog bloka koji je izjavio: “Ova parlamentarna većina i Vlada USK inzistiraju na transparentnosti i javnosti u radu. Građani moraju znati kome idu sredstva po osnovu angažmana u institucijama sistema USK. Upravo su svima „puna usta“ transparentnosti i „zaštite novca građana“, a ovo je prilika da se svi pokažemo koliko nam je stalo do te transparentnosti i zaštite novca jer će registar pokazati šta USK ima i kako se troše novci građana.”

Činjenica je da bi ovakva informacija ogolila mnoge tajne koje narod i građani ne znaju, a koje bi pokazale da su na najbolje plaćenim mjestima u državnoj upravi, onima koje skupo plaćaju građani USK, bliski srodnici, supruge, kćerke, sinovi i stranački poslušnici glavnih i najvećih stranaka koje od kraja rata do danas upravljaju našim kantonom. Za svaku su pohvalu inicijative koje doprinose povećanju transparentnosti i odgovornosti prema građanima, a koje u zadnje vrijeme Vlada i pojedini zastupnici aktuelne većine forsiraju. Promjena je potrebna svima nama ako želimo krenuti naprijed i napredovati.

Snagama koje su dovele kanton i državu u ovakvu situaciju sigurno ne odgovara istina i da narod zaista zna šta su sve činili i šta čine i dan danas u njegovo ime. I zato je veliki otpor i nervoza, posebno u redovima SDA koja je od osnivanja kantona i ratnog perioda, upravljala kantonom preko 20 godina.

Hoće li zastupnik Jusić, uspjeti da dobije podršku većine kolega u Skupštini USK i omogućiti uvid u registar svih zaposlenih i njihovih primanja, koja plaćaju građani USK, uskoro ćemo saznati.