Ko štiti braću Ćulum?

Braća Armin i Nermin Ćulum, uhapšena prije dva dana u Sanskom Mostu po nalogu MUP-a RS zbog ubistva banjalučkog biznismena Slaviše Krunića, a potom oslobođena, zvanično su proglašena nacionalnom prijetnjom u BiH, još u martu prošle godine.

Tada je Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo Zajedničkoj komisiji Parlamenta BiH za odbranu i sigurnost informaciju sa spiskom. Među organizacijama i pojedincima koji se u BiH smatraju opasnim našla su se i imena braće Ćulum, za koje je navedeno da su na čelu bajkerske organizacije "United Tribuns".

Javnost nikad nije upoznata s detaljima te informacije niti je li ona rezultirala nekim mjerama, jer je dokument nosio oznaku „tajno“.  

United Tribuns“ 2004. je u Njemačkoj osnovao bh. bokser Armin Ćulum zvani Boki, koji je za svoju organizaciju u medijskim istupima tvrdio da je zajednica ili bratstvo bodibildera, poznavalaca borilačkih vještina i izbacivača i da nemaju ništa s kriminalom.

No, njemačka policija tvrdi suprotno i proglasila je tu organizaciju mafijaškom i trećom po opasnosti u Evropi. Ćulumi su u Njemačkoj živjeli prije desetak godina, pa su pobjegli jer je protiv njih otvorena istraga zbog prostitucije, utaje poreza i drugih kriminalnih djela. Za Arminom je Njemačka izdala i međunarodni nalog za hapšenje, ali on nikad nije realiziran, piše Avaz.

Naš izvor iz policije Unsko-sanskog kantona kaže da su braća Ćulum gospodari svih kriminalnih radnji na području USK i da upravo iz grada na Sani dirigiraju najopasnijim kriminalnim akcijama u Evropi.

- Oni ne smiju izaći iz BiH zato što im prijeti hapšenje. Ali, ovdje su očigledno dobro zaštićeni. Iako je posljednjih godina bilo više policijskih akcija u kojima su pretresani njihovi objekti u Sanskom Mostu, nikad nisu pronađeni nikakvi dokazi o njihovom djelovanju. Nikad nije pojašnjeno zbog čega su oni prijetnja po nacionalnu sigurnost BiH i kako se kao takvi mogu baviti raznim poslovima i živjeti na visokoj nozi – kaže naš sagovornik uz napomenu da su braća Ćulum „strah i trepet“ u Sanskom Mostu.

Prema njegovim riječima, u utorak su iz Policijske uprave Sanski Most, na zahtjev MUP-a RS da Ćulumi budu uhapšeni, prvobitno to odbijali, odnosno tražili su za njihovo hapšenje podršku Specijalne jedinice MUP-a USK, koju u konačnici nisu dobili.  

- Javna je tajna da neki policajci s Ćulumima piju kafu u Sanskom Mostu, pa kada je došlo do situacije da ih hapse, onda to za njih nije bilo baš jednostavno - tvrdi naš sagovornik.

Njemački mediji godinama pišu o Arminu Ćulumu zvanom Boki i njegovom bratu Nerminu i stalno ukazuju na to kakvu opasnost oni predstavljaju, a ipak slobodno žive u BiH.

Na internetu su dostupni brojni tekstovi i TV prilozi u kojima se navodi da je za Arminom Ćulumom u Njemačkoj raspisan i međunarodni nalog za hapšenje.

Njemački mediji prenijeli su i informaciju da je od nadležnih službi u toj zemlji navodno iz BiH traženo 70.000 eura da Armin Ćulum bude uhapšen. Čak su i pojedini njemački inspektori javno potvrdili da su do njih stigle takve informacije, a istakli su i da bh. policija i pravosuđe nisu pokazali interes za saradnju u ovom slučaju.

Kuća Armina Ćuluma u Sanskom Mostu pretresena je i u okviru međunarodne policijske akcije "Ezel" provedene na području BiH, Austrije i Njemačke krajem 2014. godine. Tada je saopćeno da je zadat težak udarac organiziranoj kriminalnoj grupi koja se bavila trgovinom ljudima i prostitucijom. No, naš izvor tvrdi da Ćulumi nisu ni okrznuti tom akcijom, jer SIPA, koja je pretresala njihove objekte, nije pronašla ništa sumnjivo.  

Izvještaji o braći Ćulum u njemačkim medijima, u kojima svjedoče i policijski inspektori, ravni su scenariju u filmova o kriminalcima. Novinari njemačkog „Bilda“ čak su prije nekoliko godina dolazili u Sanski Most i razgovarali s braćom Ćulum.  

Taj list svojevremeno je objavio i fotografiju za koju je tvrdio da je nastala u jednom noćnom klubu u BiH. Na njoj su, osim braće Ćulum, bili i članovi bande „Hells Angels“, koja je do tada bila suprotstavljeni klan „United Tribunsu“, i baš na Sani su se izmirili.

Pokušali smo jučer kontaktirati nadležne u Ministarstvu sigurnosti BiH i MUP-u USK kako bismo dobili informacije o tome šta je urađeno nakon što je utvrđeno da su Ćulumi prijetnja po nacionalnu sigurnost i jesu li oni pod nadzorom policije. Dragan Mektić, ministar sigurnosti, i Mujo Koričić, komesar policije USK, nisu bili dostupni za komentar.