Koalicija DRŽAVA: Ko bude krao na dan izbora, odgovaraće!

.

 

Izborni štab Koalicije Država Kantona Sarajevo i kandidati svih 6 političkih stranaka koji su dio ove Koalicije bez obzira na nivo kandidiranja, pozivaju sve sudionike izbornog procesa na poštivanje fer izbora. Pozivamo na odgovorno ponašanje svih sudionika na biračkim mjestima i naglašavamo da ćemo svaku nepravilnost prijaviti nadležnim organima.

“Svaka nepravilnost mora biti zapisana, a svaka namjera krađe volje birača mora biti spriječena u samom začeću namjere. Koalicija DRŽAVA, svaki kandidat Koalicije, svi naši posmatrači i osobe koje smo delegirali u biračke odbore dobili su instrukcije kako se ponašati u skladu sa zakonom i kako zaštititi volju birača. Jasno poručujemo svakom pojedincu sa nezakonitom namjerom da nećemo stajati mirno i nećemo tolerisati bilo koju nepravilnost, bez obzira da li je greška režirana ili slučajna a dosad smo bili svjedocima namjernih grešaka u smislu poštivanja volje birača. Pozivamo institucije da povećaju otpornost na cyber napade i važno je učiniti sve na razvoj strategije za jačanje našeg sistema dobrane od hakerskih napada,” izjavila je Maja Muftić-Dedović, predsjednica Kantonalnog izbornog štaba Koalicije DRŽAVA i kandidatkinja Koalicije Država za Parlament Federacije iz Sarajeva.

“Ohrabrujemo i građane da obrate posebnu pažnju na svaki segment koji je propisan, da prijavljuju nepravilnosti a naš štab će biti dostupan za to putem broja telefona 033 644 480 u Sarajevu. Dragi sugrađani, ne smijete fotografisati kako ste glasali i to je kažnjivo ako od vas neko traži to zbog ucjene ili nekog drugog razloga. Glasački listići moraju biti ovjereni i potpisani od strane izborne komisije i biračkog odbora. Ne dozvolite da vaš glas proglase nevažećim zbog tog propusta. Sudbina svih građana ne smije biti u rukama zlonamjernih brojača i onih koji ne znaju ni za moral ni za zakon. Rezultati na izborima moraju biti odraz volje birača koji su iskoristili svoje pravo glasa na zakonit način, bez ucjene, bez kupovine ili bilo koje druge nedozvoljene pojave,” dodaje Vedad Gačanović kandidat Koalicije DRŽAVA za Skupštinu Kantona Sarajevo broj 3 i član Kantonalnog izbornog štaba Koalicije DRŽAVA.

“Molimo građane Kantona Sarajevo i cijele BiH da ne ostavljaju prazne listiće u glasačke kutije jer u tom slučaju postoji veća vjerovatnoća za manipulacije i neregularnosti, za eventualne dogovore onih koji su nečasni. Koristimo priliku uputiti apel i na ostale političke partije da učine sve kako bi za nedjelju 2. oktobra 2022. godine i njihovi delegirani posmatrači i članovi biračkih odbora bili spremni na fer i zakonom dozvoljeno ponašanje,” zaključuje Damir Čardžić, kandidat na listi i član Kantonalnog izbornog štaba, poručili su u saopćenju Koalicije Država.