Koalicija Država održala vanrednu sjednicu i najavila proteste protiv Šmitove odluke

koalicija država

Koalicija Država održala je sinoć vanrednu sjednicu Predsjedništva i, kako saznaje Patria, odlučeno je da se svim snagama suprostave najavljenim odlukama Visokog predstavnika Christiana Schmidta a vezano za nametanje izbornog zakona u BiH.

Ova odluka uključuje i mogućnost organizacije velikih protesta građana, a o detaljima, kao i njihovim rješenjiima, lideri Koalicije Država govoriće na press konferenciji zakazanoj za ponedjeljak ujutro.

Ovo je posebno značajna najava, imajući na umu organzaciju i ogromnu podršku građana na mirnoj šetnji koju je prije dvije godine organizirao Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i danas kandidat Koalicije Država za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Ranije su spremnost na poziv građanima da na ulicama islažu svoj revolt i neslaganje sa odlukom Schmidta javno iskazali i Nermin Nikšić i Željko Komšić koji je za vikend zakazao sjednicu Glavnog odbora svoje stranke na kojoj se također očekuje podrška širem okupljanju građana protiv najavljene odluke Visokog predstavnika u BiH.