Koalicija Država: Tražimo zabranu korištenja službenih vozila u predizborne svrhe

.
Danas je u Parlamentu Federacije BiH održana javna rasprava o NACRTU ZAKONA O KORIŠTENJU I NABAVCI SLUŽBENIH PUTNIČKIH AUTOMOBILA U ORGANIMA UPRAVE FBiH, koju je organizirao Klub zastupnika Država i predlagač Zakona zastupnik Adis Arapović.

 

Zbog brojnih primjera zloupotrebe službenih vozila u privatne svrhe, zbog niza dokumentiranih dokaza od strane Ureda za reviziju institucija Federacije BiH da je vrlo česta praksa da se službena vozila neodgovorno i neracionalno koriste za neposlovne ili neslužbene svrhe, te zbog poznate prakse da se službena vozila koriste za političke, predizborne i slične potrebe, a sve zbog činjenice da upravljanje službenim automobilima do sada nije bilo propisano zakonom, već podzakonskim aktom bez instrumenata kontrole i nadzora, ukazala se potreba za donošenjem obuhvatnog zakona koji bi precizno uredio oblast nabavke i upravljanja s preko hiljadu službenih vozila institucija i organa uprave na nivou Federacije BiH.

 

Buduće postupanje po ovom Zakonu, osigurat će odgovornije, racionalnije i transparentnije korištenje ovog oblika javne imovine. Zakon donosi drastično umanjivanje maksimalnih iznosa za kupovinu službenih automobile. Nadalje, Zakon predviđa obilježavanje svih službenih vozila kako bi se spriječila njihovo nepropisno korištenje. Takođe, uspostava jedinstvenog Registra službenih vozila na nivou Federacije BiH na najbolji način će se spriječiti neodgovorno korištenje javne imovine, dok će građani i poreski obveznici imati više povjerenja u korištenje javnih resursa od strane najviših zvaničnika, nosilaca javnih funkcija i rukovodilaca.

 

Nakon javne rasprave finalni Prijedlog Zakona se dostavlja Parlamentu na konačno donošenje- objavili su iz press službe Koalicije Država.