fbpx Koč: Znamo ko su pripadnici FETO-a u BiH, zajedno radimo na njihovom izručenju

Koč: Znamo ko su pripadnici FETO-a u BiH, zajedno radimo na njihovom izručenju

Home

Koč: Znamo ko su pripadnici FETO-a u BiH, zajedno radimo na njihovom izručenju

Ambasador Turske u BiH Haldun Koč (Koc) kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu da Turska, u saradnji s BiH radi na zatvaranju, kako je kazao, FETO institucija u BiH i da rade na izručenju turskih državljana koji žive u BiH, a za koje turske vlasti tvrde da su pripadnici "terorističke organizacije" i da su osumnjičeni za učešće u pokušaju državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine.

- Mi smo utvrdili ko su te osobe, BiH je izručen zahtjev za njihovim izručenjem i sve se radi u okviru međunarodnog prava. Oni su dokazani pripadnici terorističke organizacije FETO i mi za to imamo dokaze. Ovaj proces je u toku u BiH i ne znamo koliko će on trajati. Mi želimo da se oni izruče u Tursku i iz razloga i da ih spriječimo u njihovim naumima koji mogu biti štetni i za BiH - rekao je Koč. 

On je potvrdio da je ovim osobama Turska poništila turske pasoše i da oni nisu validni, prenosi Avaz.

Na pitanje novinara da, s obzirom na to da je pred Sudom BiH ranije već potvrđena jedna oslobađajuća presuda po optužbama Turske za njeno učešće u državnom udaru u Turskoj i da ona nije izručena Turskoj, kao i da je ministar sigurnosti BiH ranije potvrdio da u našoj zemlji nisu evidentirani pripadnici ni djelovanje organizacije Fetulaha Gulena (Fethullah Gülen), odnosno FETO pokreta, te da se on u našoj zemlji ne tretira kao teroristički, hoće li eventualno neizručenje građana koje traži Turska narušiti odnose dviju zemalja, ambasador Koč je kazao da ništa ne može utjecati na prijateljske odnose BiH i Turske.

Inače, pres-konferencija Ambasade Turske u Sarajevu održana je povodom "Trke za demokratiju", koja će, na inicijativu ambasade, biti održana u nedjelju, 14. jula, u Vilsonovom šetalištu u našem glavnom gradu.

Na ovaj način Ambasada Turske treću godinu zaredom obilježava godišnjicu pokušaja državnog udara u Turskoj koji se desio 15. jula 2016.

Na konferenciji je prikazan kratki video o dešavanjima u Turskoj prije tri godine, a konferenciji su prisustvovali i Jusuf Dilaver, predsjednik Uprave "ZiraatBanke", te Mehmet Akif Jaman, direktor "Junus Emre" instituta u Sarajevu, suorganizatori trke.

Na trci se očekuje učešće oko 500 građana, a najbolji učesnici bit će nagrađeni novčanim nagradama, za prvoplasirane 300 KM, drugoplasirane 200 KM i 100 KM za učesnike i učesnice.

Objavio: Pet, 12/07/2019 - 12:54
Back to top