Kod Vijećnice napadnut noževima, pretučen i pokraden

Posljednjih mjeseci broj pridošlih migranata u BiH se rapidno povećava. Niko u zemlji ne zna koliko je migranata ušlo u BiH, bježeći od rata i teške ekonomske situacije. Migranti također govore kako iz BiH žele što prije otići u neku od zemalja zapadne Evrope.

Prije tri dana razgovarali smo sa jednim od migranata koji se nalazi u Sarajevu. Nordin Merzak iz Maroka u svojoj ispovijesti otkrio je svoj životni put, te kako je došao do Sarajeva. Između ostalog govorio je i o nasilnom ponašanju pojedinih migranata, posebno onih iz Pakistana.

Međutim taj dio njegovog govora, očigledno se nije svidio prozvanima. Danas su se našem portalu obratili volonteri koji brinu o izbjeglicama i migrantima ispred Vijećnice, te su nas obavijestili da su Nordina napali migranti iz Pakistana.

Prema njihovim navodima napali su ga noževima, a dvojica su ga oborila na zemlju. Kako kažu, ukrali su mu i ranac sa ličnim stvarima.

Strahuje se da nasilje može još više eskalirati, te da bi moglo doći do teži posljedica.

Ovim putem apelujemo na nadležne institucije da riješe ovaj problem, dok se ne nije desilo ono najgore.

 

“Udarna grupa” u Brčkom

A, dok se u Sarajevu povećava broj migranata, nadležni sastanče u – Brčkom.

“Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kojim predsjedava v.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, održava se u Brčkom.

Na sastanku sudjeluju članovi Udarne grupe, predstavnici pravosudnih, policijskih i sigurnosnih institucija, sa razine države BiH, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Središnje teme sastanka odnose se na izvještaj o aktivnostima realiziranim tokom 2017. godine, kao i na planirane aktivnosti i realizaciju aktivnosti u tekućoj godini.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnim dešavanjima u svezi problematike ilegalnih migracija i trgovine ljudima, kao i potrebnim aktivnostima koje trebaju poduzeti institucije BiH, kako bi se spriječilo bilo kakvo narušavanje sigurnosne situacije u BiH, zbog problema povezanih sa ilegalnim migracijama i trgovinom ljudima”, stoji u saopštenju iz Tužilaštva BiH.