Koji su efekti odricanja konzumiranja čokolade na mjesec dana

.
Odricanje konzumiranja čokolade na mjesec dana može zvučati kao zahtjevan zadatak, ali ima mnogo pozitivnih efekata.

 

Naime, promjene raspoloženja više neće biti toliko učestale.

"Kada eliminišete šećer iz svoje prehrane, oslobađate se jednog od glavnih uzroka promjena raspoloženja i razdražljivosti", rekao je nutricionista Jay Cowin za magazin Eat This, Not That.

Često se dešava da kompanije ne navedu tačno količinu šećera koja se nalazi u njihovim proizvodima. Iz tog razloga je teško pratiti koliko šećera konzumirate svakog dana.

S obzirom na to čokoladu gotovo svi redovno konzumiraju i da je ona najčešći uzrok debljanja, ukoliko napravite pauzu od mjesec dana, bit ćete u formi i poboljšati cjelokupno zdravlje.

Kada je riječ o žgaravici, najčešće pomislimo kako je uzrokuju pržena hrana, alkohol i slično. Jeste li znali da je čokolada također jedan od krivaca za ovaj problem? Jedenje čokolada pogoršava simptome žgaravice, tj. refluksa kiseline.

"Što je čokolada slađa, to je opasnija za želudac", dodao je Cowin.

Oni koji navečer jedu čokoladu uglavnom imaju problema sa snom jer čokolada sadrži kofein koji razbuđuje. Kofein nije rizičan ukoliko ga konzumirate u toku dana, ali ako ga unosite u organizam u kasne sate, vaš san će biti poremećen.

"Kofein također može doprinijeti anksioznosti, tako da smanjenje količine koju konzumirate može pomoći da se osjećate opuštenije", rekao je.

Smanjenjem unosa čokolade ćete smanjiti rizik od bolesti jetre i dijabetesa. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine pokazalo da postoji korelacija između većeg unosa šećera i povećanog rizika smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Ukoliko odlučite odustati od čokolade i prikloniti se zdravijim alternativama, kao što su voće i orašasti plodovi, ovaj rizik će, naravno, biti manji.