Koji su hranljivi sastojci potrebni ženama nakon 50. godine?

žene
Otkrijte potrebne vitamine i minerale kako biste imali energije za sve što radite

 

Ono što će svakoj ženi osigurati najbolje zdravlje svakako je dovoljan unos osnovnih hranljivih sastojaka i vitamina. Ali svako doba ima svoje zahtjeve. Koji su to neophodni vitamini i minerali nakon pedesete, kada se u tijelu javljaju razne promjene – uglavnom hormonalne?

Vitamin B12

Ovaj vitamin, ili kobalamin, igra važnu ulogu u sintezi bijelih i crvenih krvnih zrnaca. Možemo ga naći uglavnom u životinjskoj hrani, kao što su meso, piletina, riba, jaja, mliječni proizvodi. U mlađim uzrastima unos postaje lakši, ali kako starimo, njegova apsorpcija u tijelu opada. Međutim, njegove koristi su brojne, jer pomaže pravilnom funkcioniranju mozga i krvi. Preporučuje se dnevni unos od 2,4 mg.

Vitamin D

Vrijedan saveznik zdravlja u bilo kojoj dobi i neophodan, posebno nakon 40. godine, jer pomaže u apsorpciji kalcija i održavanju pravilne strukture kostiju. Nedavna naučna istraživanja sugeriraju da je nedostatak vitamina D odgovoran za razvoj dijabetesa, srčanih bolesti i karcinoma, posebno crijeva. Tijelo prima vitamin D uglavnom sunčevom svjetlošću, dok je malo hrane bogato vitaminom D, a to su masne ribe poput lososa, sardina i pastrmke te mliječni proizvodi.

Kalij

Kalij je važan za naše tijelo i smatra se neophodnim, posebno nakon menopauze, jer pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih oboljenja. Ne preporučuje se dnevni unos, ali dovoljna količina kalija prema uravnoteženoj ishrani je 4,7 mg dnevno. Nalazi se u voću kao što su banane i narandže te povrću poput špinata, mrkve i mahunarki.

Kalcij

99% kalcija nalazi se u našim kostima i zubima. Neophodan je građevinski materijal za čvršće i gušće kosti i iako kosti upijaju većinu kalcija kad smo mladi, on igra važnu ulogu, posebno u starijoj dobi, kako bi održavao naše kosti u najboljem mogućem stanju kako godine prolaze. Ovaj mineral se smatra neophodnim u tjelesnim funkcijama, kao što je zgrušavanje krvi i prenos nervnih impulsa. Bogata mliječna ishrana može, kako kažu, pomoći ženi da ima zdravije kosti.

Magnezij

Većina magnezija u ​​našem tijelu skladišti se u kostima, što pomaže u njihovom formiranju i pruža im izdržljivost. Osnovne funkcije magnezija su oslobađanje energije, koja postaje sve neophodnija kako starimo, i regulacija krvnog pritiska, što je posebno važno za ljude starije od 40 godina, kojima prijeti hipertenzija. Njegov nedostatak može negativno uticati na srce, pamćenje i raspoloženje. Najčešći simptomi nedostatka magnezija su grčevi, nesanica, nervoza i anksioznost, slabost, umor, zatvor ili dijareja, glavobolja ili srčane aritmije. Generalno, zdravi ljudi treba da uzimaju oko 6 mg po kilogramu tjelesne težine. Magnezij se nalazi u zelenom povrću, orasima, sjemenkama, avokadu, grahu.

Probiotici

Probiotici igraju dominantnu ulogu u pravilnom funkcioniranju crijeva i održavanju težine. Dobri su mikroorganizmi, koji jačaju imuni sistem i sprječavaju rak creva. Naći ćete ih u fermentiranoj hrani poput kefira, jogurtu, određenim vrstama sira kao što su mozzarella, cheddar, parmezan i gouda, kiselom kupusu i kiselim krastvacima, sojinim napitcima, jabučnom sirćetu i suhom pivskom kvascu.