Kojović poručio Kolindi: Tvrdnje o "najstarijem narodu" su neutemeljene i štetne

Na tvrdnju Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, o tome kako su Hrvati najstariji narod u BiH, reagovao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

On kaže da su tvrdnje predsjednice Kitarović ne samo historijski neutemeljene, nego i štetne. 

"Nekoga nazivati najstarijim narodom, u političkom diskursu znači davati mu pravo prvenstva. Bez obzira na dužinu njihovog prisustva u BiH, svi njeni narodi trebali bi biti po pravima jednaki u svakom dijelu naše zemlje. Nažalost, to nije slučaj. U zavisnosti od toga čija etnonacionalna partija vlada u kojem dijelu BiH, ona druga dva naroda su u neravnopravnom položaju. Ostali su neravnopravni svugdje", rekao je Kojović.

On kaže da Kitarović, ako želi pomoći punoj ravnopravnosti Hrvata u svakom dijelu BiH, mora biti svjesna te činjenice i uticati na to da osnov borbe za vlastitu ravnopravnost počiva u davanju ravnopravnosti drugima tamo gdje smo većina, prenosi Klix.

"Svaki drugi put donosi više štete nego koristi, a priča o najstarijem narodu je zlonamjerna ne samo prema drugima u BiH, nego i prema Hrvatima. Ona ljudima stvara osjećaj na pravo prvenstva koje u BiH ne može imati niko. Takav osjećaj može samo produbljivati međuetničke tenzije i nepovjerenje“, rekao je Kojović.

Izvor: