Kolegij NSRS sutra o Dodikovom zahtjevu da se poništi izvještaj o Srebrenici

Kolegij Narodne skupštine RS-a trebalo bi sutra, na zahtjev entitetskog predsjednika Milorada Dodika, da odredi termin i dnevni red posebne sjednice na kojoj bi se odbacio Izvještaj Komisije za Srebrenicu, koji je sačinjen 2004. godine.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić smatra da Dodikov zahtjev potvrđuje “njegov strah od konačne pobjede istine i pravde, koju priznaje cijeli civilizirani svijet kada je u pitanju Srebrenica”.

Salkić je upozorio da je ponašanje predsjednika entiteta opasno i zabrinjavajuće, imajući u vidu ovlasti i mehanizme kojima raspolaže, ali i ljude koji su, kako je naveo, u sistemu i izvan njega, a koji su spremni slijepo slušati, ne razmišljajući o posljedicama.

Dodik je ranije tvrdio da su još tokom rada Komisije za Srebrenicu, njeni članovi ukazivali na zloupotrebu izvještaja, njegove proizvoljne interpretacije, ograničen mandat rada samo na bošnjačke žrtve, te na činjenicu da komisija nije istražno tijelo.

Kazao je i da tadašnja komisija nije raspolagala bilo kakvim dokazima o krivici, nije imala mandat da se bavi identifikacijom žrtava, sa aspekta utvrđivanja uzroka smrti, te da nije ni mogla da utvrdi tačan broj žrtava.

Stranke Saveza za promjene zatražile su da Vlada RS-a, prije sjednice Kolegijuma Narodne skupštine RS-a, donese odluku o stavljanju van snage odluke Vlade iz 2004. godine o prihvatanju Izvještaja Komisije za Srebrenicu, kao i da pripremi informaciju o razlozima za odbacivanje izvještaja.

Podsjetili su i da je Izvještaj Komisije za Srebrenicu usvojen kao rezultat presude Doma za ljudska prava, koji je obavezao tadašnju Vladu, a ne Narodnu skupštinu da ga usvoji.

Međutim, entitetska premijerka Željka Cvijanović smatra da je daleko jače kada parlament odbaci izvještaj, a ne Vlada.

Istakla je da je taj dokumnet pruzrokovao mnogo problema RS.

Ukoliko se u Narodnoj skupštini RS-a i usvoji odluka kojom se ovaj izvještaj stavlja van snage, o tome se moraju izjasniti i klubovi u Vijeću naroda RS-a.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović je ranije za Fenu rekao da Milorad Dodik nema gumicu kojom može izbrisati ono što je domaće i međunarodno pravosuđe presudilo kada je u pitanju genocid u Srebrenici.

Naglasio je da nije sraman izvještaj Komisije za Srebrenicu, kako je to ustvrdio entitetski predsjednik, već je sramna njegova inicijativa da se poništi nešto za šta i ptice na grani znaju da se dogodilo jula 1995. godine u Srebrenici.