Špekulacije o proceduri: Koliko dana nas dijeli od imenovanja policijskog komesara?

Posljednjih nekoliko dana, sedmica, ali i mjeseci lokalni portali na razne načine nagađaju o kandidatima i proceduri za izbor policijskog komesara MUP-a USK.

Posljednjih nekoliko dana, sedmica, ali i mjeseci lokalni portali na razne načine nagađaju o kandidatima i proceduri za izbor policijskog komesara MUP-a USK.

Nakon što je Nezavisni odbor u četvrtak odredio listu uspješnih kandidata, na kojoj se nalaze trojica, predsjednica je kazala da će već narednog dana listu dostaviti ministru Ramiću. Ovim načinom rada, Nezavisni odbor je ubrzao proceduru, s obzirom da su sa slanjem prijedloga ministru Ramiću mogli čekati i 15 dana od dana obavljanja intervjua kako je propisano Zakonom o unutrašnjim poslovima. Očigledno, odgovorno i shvatajući ozbiljnost cjelokupne sigurnosne situacije na području USK, članovi Nezavisnog odbora su odlučili raditi na ovaj način.

Naredni korak, prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, a članom 44. Zakona o unutrašnjim poslovima, ministar Ramić je dužan u roku od 8 dana dostaviti prijedlog Nezavnisnog odbora Vladi USK. U istom članu je navedeno da ukoliko ministar ne uputi prijedlog Nezavisnog odbora prema Vladi USK u zadanom roku, da Nezavisni odbor može direktno Vladi dostaviti svoj prijedlog sa obrazloženjem, a na kojem mora biti minimalno dva kandidata. Podsjetimo, u prijedlogu Nezavisnog odbora su tri kandidata što je i više nego dovoljno za nastavak procedure.

Ono što je jasno naznačeno u članu 44. ovog Zakona, u stavu (2) je da Vlada imenuje jednog od predloženih kandidata što znači da redoslijed i rang lista koja je dostavljena od strane Nezavisnog odbora nisu obavezujući za Vladu USK.

Član 44. stav (2) glasi: “Ukoliko ministar ne uputi prijedlog kandidata u roku iz stava (1) ovog člana, Nezavisni odbor dostavlja prijedlog sa imenima dva kandidata direktno Vladi Kantona, koja će imenovati jednog od kandidata za policijskog komesara.”

U roku od 30 dana od prijema prijedloga Vlada donosi odluku o imenovanju predloženog kandidata na radno mjesto policijskog komesara.

Dakle, iz svega je jasno zaključiti da prostora za poništavanje konkursa nema, da će ime policijskog komesara biti poznato najkasnije do polovine jula ove godine, a da konačnu riječ o izboru donosi Vlada Unsko-sanskog kantona. Ono što ćemo znati nakon odluke Vlade, odgovor je na pitanje, da li je u izbor upletena politika i u kojoj mjeri.