Koliko mladih su iz BiH otjerali Izetbegović i SDA

.

 

Prije nekoliko dana predsjednik SDA Bakir Izetbegović zavapi kako se BiH suočava sa dva najveća problema - odlaskom mladih i padom nataliteta. Iako već dobrih 15 godina demografska slika nije povoljna i pišu nam se crne prognoze, Izetbegović se tek izgleda probudio.

Ispravno je primjetio da je potrebno riješiti stotine drugih problema da bi se ta dva ključna nekako suzbila. Nabrajao je tako privredu, infrastrukturu, ekologiju, obrazovanje.  E sad, ključno pitanje je šta je SDA radila svih proteklih godina da obezbijedi uslove za te mlade ljude i spriječi njihov odlazak.

Zašto je Izetbegović u ovom trenutku zabrinut. Možda iz razloga što su počeli odlaziti i mladi iz SDA pa se počelo osipati “sigurnih 270.000 glasača”. Iako bih voljela misliti da je Izetbegović postao svjestan realnosti i razloga zašto mladi odlaze, a djeca se ne rađaju, mislim da to ovdje nije slučaj.

Je li predsjednik SDA konačno svjestan da mladi više ne mogu podnijeti stranačko zapošljavanje, korupciju, afere koje redovno priređuju Asim, Osmica, Seka, Fadil, da se do posla lakše dođe sa lažnom diplomom nego student generacije.

Jer da je tako Izetbegović bi smjesta krenuo u akciju i smijenio sve kompromitirane kadrove opterećene aferama, spriječio samovolju svojih kadrova koji u ministarstva, institucije, agencije kojima upravljaju dovode bliže i dalje članove porodice, kumove, prijatelje bez ikakvog kriterija, rekao bi svojoj supruzi da napusti mjesto direktora KCUS-a, tražio bi reviziju svih diploma privatnih univerziteta, pa i javnih univerziteta. Ali ne lezi vraže, neće moći. U tom slučaju Izetbegović bi ostao bez pola stranke i pola glasačkog tijela.

Jeste li svjesni predsjedniče SDA da je vaša supruga barem 50 ljekara direktno poslala u inostranstvo od onih skoro 200 kadrova koji su za kratak period napustili KCUS. Jeste li i dalje mišljenja da je ona dobar menadžer i znate li da zbog vaše supruge KCUS nema specijalizacije koje je godinama imao već ljekari odlaze u Banja Luku, Tuzlu, Mostar.

Znate li koliko mladih ste otjerali svojom odbranom Asima, Osmice, Fadila, svoje supruge. Znate li koliko je mladih moralo ostaviti svoje roditelje, među kojima su mnogi bili pripadnici Armije RBiH da bi u tom bijelom svijetu našli svoje mjesto, posao, pa pomogli tim roditeljima koji jedva sastavljaju kraj s krajem od plaća ili penzija s kojima vaš premijer zbija šale da kupuju manje ulje, a više krompira i benzina!

Znate li koliko ste mladih vi lično otjerali iz BiH matricom da ko nije uz SDA onda je i protiv države. Pričate o srpskom nacionalizmu, a vi ste uveli stranački nacionalizam koji je unazadio bh. društvo do te mjere da i oni koji nikad nisu razmišljali o odlasku sada im je to prioritet.

Ali svjesni ste vi da ni SDA više nije kakva je bila. Nekad ste bili poznati i po kadrovima koji nisu iz reda Bošnjaka. Danas imate tek njih nekolicinu. Ljutite se kad vas zovu bošnjačkom strankom, ali čime pokazujete da to niste. Pa prvi vi svako hapšenje svojih kadrova nazivate udarom na Bošnjake. Stanite malo, je li to negdje piše da su Bošnjaci u SDA zaštićeni od provođenja zakona ma šta da urade.

Drugi put kad budete analizirali stanje oko sebe i u državi pitajte ljude koji vam nisu toliko bliski niti u SDA. Pričajte sa intelektualcima izvan onog kruga koji vam klima glavom. Jer takva politika odvest će vas u propast. Nemojte zaboraviti da niste jedini koji kako kažete volite ovu državu. Postoje cijele generacije ljudi koji ne žele pripadati nijednoj politici ali vole isto BiH, ma koliko to vama bilo teško shvatiti.

I opet u vašim izjavama kao da krivite nekog drugog za loše stvari u BiH, ali jedan od najvećih krivaca ste vi. Lošim kadrovima, lošom politikom, trgovinom pozicijama za vlastite interese prodali ste interese države, zato poslušajte nekad šta vam narod govori možda nešto i čujete i shvatite dok vam ne bude kasno.