Koliku penziju može očekivati radnik na minimalcu u Njemačkoj?

.
Želite li živjeti s dobrom njemačkom penzijom u starosti? To je definitivno moguće. Međutim, da biste to postigli, morate imati dobru satnicu u Njemačkoj.

Svako ko je dobro plaćen tokom svog radnog vijeka u Njemačkoj može očekivati ​​da će u starosti biti u dobrom financijskom položaju. No, kolika zapravo mora biti visoka satnica?

Bruto satnica za radnu sedmicu od 37,7 sati, prema posljednjim izračunima, ne smije pasti ispod 21,19 eura, pišu njemački mediji.

Ako ostvarujete ovaj iznos preko godine, to će odgovarati bruto godišnjoj plaći od 41.541 eura. S takvim primanjima, na sadašnjem nivou penzije, nakon 45 godina rada dobili biste penziju od oko 1.538,55 eura. Prema tome, mirovina od 1.538 eura dovoljna je da se može dobro živjeti u starosti, navode njemački mediji.

No, zakonska penzija je ograničena. To znači: Od primanja od 6.000 eura nema povećanja i, bez obzira na veću zaradu, ono na zapadu iznosi 3.077 eura, a na istoku 3.032 eura.

Ako zarađujete više od 22 eura po satu, možete biti sretni. Jer s takvom satnicom mirovina će vam u starosti biti vrlo solidna. Međutim, situacija je drugačija za ljude koji trenutno primaju minimalnu satnicu od nešto više od 12 eura. Nakon 45 godina uplaćivanja doprinosa, dobit ćete skromnu mirovinu od 871,20 eura – p

To mišljenje dijeli i Njemačko penziono osiguranje, piše Fenix magazin. Prema tome, svi ljudi u Njemačkoj koji primaju bruto mirovinu manju od 1.200 eura smatra se kako im prijeti rizik od siromaštva.

Ako ste razočarani pogledom na svoju buduću penziju, možete se ipak malo opustiti. Navedene brojke su samo smjernice koje su određene na temelju standardnih pretpostavki. Oni stoga ne odražavaju preciznu realnost. Uostalom, niti jedna osoba na ovom svijetu nema istu satnicu tokom svog života, i ona se najčešće redovno povećava. Osim toga, o vašoj budućoj njemačkoj penziji ne ovisi samo iznos plaće po satu, već i dob za odlazak u mirovinu. Ako radite do kraja radnog vijeka (45 godina ukupno), dobit ćete naravno i punu mirovinu.

Da biste ostvarili mjesečnu mirovinu od 1.000 eura, zaposleni s punim radnim vremenom moraju zarađivati ​​2.844 eura bruto mjesečno tokom 40 godina. Onaj ko želi primati nešto veću mirovinu od 1.200 eura mora 40 godina primati mjesečnu plaću od 3.413 eura.