Kolumbija će Amazoniju pokušati sačuvati uz pomoću regionalnog pakta UN-a

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque rekao je da će na Općoj skupštini UN-a koja će se u septembru održati u New Yorku iznijeti prijedlog o regionalnom paktu za očuvanje Amazonije, kao odgovor na požare koji bukte na tom području koje nazivaju plućima planeta.

- Želimo voditi pripreme za pakt očuvanja u kojemu bi učestvovale zemlje kojima je amazonski teritorij zajednički - rekao je predsjednik u indijanskom selu Isla Ronda, na krajnjem jugu zemlje, u departmanu Amazonas, na granici s Peruom i s Brazilom. 

- Trenutno se situacija s požarima kod nas ne može usporediti s onom u Brazilu, ali moramo biti pripravni i ovaj posjet treba biti oglašavanje uzbune - dodao je Duque, prenosi Hayat.ba.

Prije nego prijedlog podastre UN-u, kolumbijski predsjednik će o paktu razgovarati na binacionalnom ministarskom sastanku s peruanskim kolegom Martinom Vizcarrom koji će se u utorak održati u Pucallpi, na istoku Perua. 

Duque je još u subotu iz Calija uputio "poziv međunarodnoj zajednici da su za očuvanje amazonskih pluća osim riječi potrebni financijska i znanstvena potpora". 

Kolumbijski predsjednik je nakon telefonskog razgovora s brazilskim kolegom rekao da će se novac koristiti i za borbu s prekograničnim kriminalom povezanim s krijumčarenjem vrsta u "plućima planeta". Uz Kolumbiju i Brazil, amazonska prašuma se proteže kroz Peru, Boliviju, Venezuelu, Gvajanu, Francusku Gvajanu, Surinam i Ekvador. 

U zadnja 24 sata zabilježeno je 1.130 novih požara diljem Brazila, objavio je Državni zavod za svemirsko istraživanje (INPE). Po najnovijim podatcima objavljenim u subotu, od početka godine u toj zemlji je bilo 79.513 požara, od čega nešto više od pola u Amazoniji, javlja Hina. 

Zahvaljujući međunarodnom pritisku kojemu je pridonio i summit G7 koji je požare u Amazoniji uvrstio u svoj dnevni red, Brazil se u nedjelju napokon prenuo i poslao dva zrakoplova C-130 Hercules koji su iznad prašume izbacili prve desetke tisuća litara vode.