Zapljena cigareta na putu Foča – Sarajevo: Kombi je izgledao prazan, ali… (FOTO)

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje odulezli su 9.100 paklica cigareta na putnoj komunikacije Foča-Sarajevo.

Ukupna tržišna vrijednosti cigareta koje su bile namijenjene crnom tržištu u Bosni i Herecegovini procjenjuje se na iznos od 41.000 KM.

Na putnoj komunikaciji Foča – Sarajevo, u mjestu Trnovo ovlaštena službena lica UIO iz Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo, u saradnji sa pripadnicima MUP-a RS, PS Trnovo, pronašli su i u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva i Suda BiH privremeno oduzeli 9.100 paklica cigareta Royal (FDS), FM, SUNNY, MERILYN, koje nisu u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima bile obilježene akciznim markicama UIO.

Cigarete su pronađene u teretnom vozilu, a bile su skrivene posebno napravljen “štek” ispod patosa tovarnog dijela kombija.

 

U saradnji sa Grupom za istrage RC Sarajevo, protiv počinioca bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

U svojim dnevnim aktivnostima Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO koriste vozila i specijalističku opremu doniranu od Vlade SAD-a putem programa EXBS. Uspješnom radu naših službenika doprinose u velikoj mjeri znanja, vještine i iskustva stečena tokom pohađanja brojnih specijističkih obuka i treninga pod pokroviteljstvom EXBS programa.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivamo sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.