Komemorativni skup: Biranim riječima i iskrenim poštovanjem Bišćani se oprostili od svoga Kire

F

Brojni Bišćani, prijatelji, poznanici i članovi porodice danas su se na komemorativnom skupu oprostili od Mersada Ćoralića Kire. Biranim riječima, punim poštovanja prema svemu što je Ćoralić uradio za grad Bihać, o Kiri su govorili gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić, prijatelji Husein Karabegović i Adnan Alagić te kćerka Una…

BIHAĆ, 25. maja – “Mersad Ćoralić je bio puno više od onoga što se može vrednovati Poveljom Grada Bihaća koju mu je Grad prije nekoliko godina dodijelio. On je za ovaj grad učinio puno više, bio je diplomata i savjetnik u Ambasadi u Bonu tokom rata i na taj način se borio za svoju domovinu i svoj grad. Bio je profesor i učitelj, vječni zaljubljenik u Unu, njen vrsni poznavalac, cijenjen poduzetnik i Bišćanin kojeg su svi voljeli.“, rekao je Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.

Posebno emotivno je bilo obraćanje Kirinog prijatelja iz djetinjstva i kuma Huseina Karabegovića.

“Prazninu neću moći popuniti osim što će ih donekle ublažiti naše uspomene iz mladosti, posebno vezane za Unu. Jer Una je naš modus vivendi. Koliko smo kajaka provozali, koliko rijeka preveslali, koliko slapova pobijedili, koliko Une popili! Koliko smo samo novih godina, prvih majeva i dječijih rođendana proslavili! Ponosam što si mi prijatelj i kum”, kroz suze je izgovorio Karabegovć.

U ime porodice o svome ocu vrlo emotivno je govorila Una Redžić, kćerka rahmetli Ćoralića.

“Volio je život, svoju porodicu, prijatelje, domovinu a posebno grad Bihać i svoju Unu po kojoj je meni dao ime. Kiro, moja tata, veliki čovjek. Sada ga više nema, ali u našim srcima i sjećanjima će ostati zauvijek. Svoje skipere je volio kao nas, vlastitu djecu i uvijek je bio pri ruce da im pomogne svojim savjetima. Bio je predan svemu što je radio, a najviše svojoj porodici. Ponosna sam što sam njegova kćerka”, rekla je.

Mersad Ćoralić je bio profesor, diplomata i političar, istaknuti sportista, poduzetnik, humanitarac, istinski zaljubljenik u prirodu, svoj grad i rijeku Unu. Kiro je dobitnik priznanja za svoj rad i doprinos razvoju zajednice, pored ostalih i Povelje Grada Bihaća, najvišeg gradskog priznanja.