Komšić: Dodik je izabrao mjesto u blizini entitetske linije u Sarajevu pokazujući da mu niko ništa ne može

sa

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da je Milorad Dodik ove godine izabrao mjesto za proslavu nesustavnog dana RS u blizini administrativne entitetske linije u Sarajevu, želeći pokazati kako mu niko ništa ne može.

Komšić ističe da Dodik želi tako poručiti stanovnicima Istočnog Sarajeva da nemaju šta tražiti u Sarajevu nego da trebaju slaviti zločin i zločince koji su upravo to Sarajevo ubijali.

Navodi da će onda Dodik i svita otići, a ljudi iz Istočnog Sarajeva će 10. januara otići na posao u Sarajevo sa nadom da ih niko ništa neće pitati o 9. januaru.

Ista matrica

On naglašava da je najavljeno militarističko proslavljanje 9. januara, neustavnog Dana RS, samo je još jedan dokaz koliko su zapravo iluzorne i štetne priče o tome kako se predsjednik RS Milorad Dodik promijenio.

Ističe da nema nikakve promjene u toj politici koja je 9. januara 1992. otpočela sa udarom na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine kao i sa definiranjem ciljeva od kojih se većina pokušala izvesti tokom genocidne operacije istrebljenja Bošnjaka i Hrvata sa tog dijela Bosne i Hercegovine u periodu 1992 – 1995., a uz podršku Beograda i institucija Republike Srbije.

Obilježavanje 9. januara, navodi, ne može se posmatrati izvan tog konteksta, jer drugi kontekst ne postoji.

Upitan da li će, kako je najavio, pokrenuti inicijativu za ocjenu ustavnosti novog zakona RS o državnoj imovini, te šta je u stvari Dodikov cilj kada je u pitanju državna imovina, Komšić kaže da je njegov pravni tim počeo sa izradom zahtjeva za ocjenom ustavnosti, mada pomenuti zakon još nije stupio na snagu jer nije objavljen u Službenom glasniku RS.

Dodaje da je posebna priča zašto ga Dodik još nije objavio.

"Cilj Dodika je napad na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, na način da se upiše imovina Bosne i Hercegovine na entitet, a da se onda u drugom koraku, nešto kasnije, ta ista imovina isporuči Srbiji kroz različite poslovno-političke aranžmane", kazao je.

Dodik ima glavnu riječ

Poručuje da je samo jedan od primjera recimo zamišljena hidroelektrana Buk Bijela, od koje Bosna i Hercegovina ne bi imala nikakav benefit, a kojom bi se spašavao elektroenergetski sistem Srbije.

"Time se stvaraju prepostavke za dalje preuzimanje jednog od najvrijednijih resursa Bosne i Hercegovine, njene imovine i teritorije, koja pripada svima nama u BiH, a ne samo Dodiku i "Dodicima", kaže Komšić.

Komentarišući dosadašnji tok procesa formiranja vlasti na državnom nivou, posebno imajući u vidu da je jedini član Predsjedništva BiH koji je glasao protiv Borjane Krišto kao nove predsjedavajuće, Komšić je rekao da je nova politička koalicija na državnom nivou naročito isticala da je utemeljena na programu i na programskim principima.

"To su isticali kao jednu vrlinu, tvrdeći da nikada do sada državna vlast nije napravljena na osnovu programa, da se radi o presedanu koji zaslužuje to da se o njemu govori samo biranim riječima. Međutim, onog trenutka kada sam od mandatarke zatražio, između ostalog, da Predsjedništvu BiH predstavi program, uslijedila je brutalna politička i medijska paljba, te izvikivanje kritika, kako se zaboga usuđujemo pitati za nekakav program i tome slično. Toliko o programima", jasno je podcrtao.

Ono što je vidljivo, kaže, jeste to da se u novoj političkoj koaliciji zna ko je gazda, a "ko kosi, a ko vodu nosi".

"Gazde su vidljivo Dodik i Čović, a Osmorka vođena golom željom za vlašću i pritiskom Amerikanca spremno ispunjava naloge "gazda". Ukoliko ih samo neko upita zbog čega nisu ničim uslovili formiranje vlasti, a posebno kada Dodik i Čović imaju svoje uslove i ciljeve od kojih ne odustaju, onda ponovo taj ko pita trpi uvrede, dociranja, optužbe", ističe.

Različite države, isti šabloni

Dodaje da je zabrinjavajuće da iz Osmorke već otvoreno poručuju kako ne mogu zaustaviti Dodika, pa čak i otvoreno sugerišu građanima da zatvore oči pred Dodikovim nasrtajima na državu, kako bi bilo bolje.

"Ne vjerujem da strategija ignorisanja problema i igornisanja podrivanja države može donijeti išta dobro. Kontekst fomiranja nove državne vlasti obilježen je upravo takvim odnosom, a to se najbolje vidi kada je riječ o odnosu prema državnoj imovini, koju se očito olako spremno prepustiti iz ruku države", smatra Komšić.

Sumira riječima da se ne može se oteti utisku da se u BiH razvija ista situacija kao i u Crnoj Gori. Po potpuno istom šablonu. Čak su i kreatori šablona isti, metode su iste, a posljedice će biti katastrofalne.

"Ako bi me pitali ko su ti kreatori, odgovoriću vam da samo pogledate ka Beogradu i ko to od stranih diplomata u Vučiću i Open Balkanu vidi faktora stabilnosti na, kako ga sada zovu, Zapadnom Blakanu. Kreatori su šefovi tih diplomata", zaključio je.