Komšić: "Legitimno" predstavljanje naroda doživjelo poraz

Objavljivanjem mišljenja Evropske komisije politika koja je uvjeravala i javnost o tome da je potrebno osigurati legitimno političko predstavljanje naroda doživjela je kompletan poraz, ocijenio je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

U saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva istaknuo je da je mišljenje Evropske komisije, o kandidatskom statusu BiH, potvrdilo nekoliko elemenata koje u BiH treba dovesti u skladu s evropskim standardima te je nedvojbeno postavljena dijagnoza šta to u BiH nije usklađeno s evropskim standardima, prenosi Oslobodjenje.

Prvi element se odnosi na to da Ustav BiH sadrži dijelove u kojima postoji etnički utemeljen način izbora zvaničnika, kao i način donošenja odluka na etnoteritorijalnom principu što nije u skladu s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

- Izbor, sastav i način odlučivanja o kolektivnom šefu države i zakonodavnim organima vlasti, daje prednost ili je rezerviran isključivo za pripadnike konstitutivnih naroda, što zahtijeva neophodne reforme da bi se bh. građanima osigurala konzumacija njihovih političkih prava u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, pojašnjava Komšić.

Član Predsjedništva BiH stava je da je ovim poraz doživjela politika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koja je uvjeravala domaću javnost da se treba osigurati legitimno političko predstavljanje naroda, jer smatraju da narodi trebaju imati neka posebna ili viša politička prava.

Izbor delegata u domove naroda, dodaje Komšić, također je u Mišljenju ocijenjen u suprotnosti sa evropskim standardima, a rečeno je i da je pozivanje na "vitalni nacionalni interes" element koji otežava donošenje svih zakona uključujući i one koji se tiču evropske pravne stečevine.

Komšić napominje da je očito da sadašnji ustavni aranžman ne odgovara evropskim standardima i da ako, BiH hoće da dobije kandidatski status, treba sve to izmijeniti i uskladiti sa evropskim standardima uz potrebu rješenja pitanja za izbore u Mostaru.

Ipak, ključni dio Mišljenja, smatra Komšić, su zaključci i preporuke gdje se prva od njih odnosi na potrebu izmjene Izbornog zakona, ali u skladu s evropskim standardima, pri tome uvažavajući preporuke Venecijanske komisije koje se tiču izbornog zakonodavstva.

- Najrecentnije mišljenje bilo je u odluci Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić", kojim je Venecijanska komisija rekla da je tadašnji dio Ustava Federacije BiH, koji govori o popunjavanju Doma naroda FBiH, bio u skladu s evropskim izbornim standardima, a onda Ustavni sud BiH ukine i stavi van snage upravo te odredbe Izbornog zakona BiH i napravi vakuum u izbornom sistemu, napominje Komšić.

Podsjetio je u saopćenju da je Venecijanska komisija, tokom nedavnih pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH, rekla da pitanje iz odluke "Božo Ljubić" treba riješiti Federacija BiH što je i uvaženo kroz prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u FBiH predložen od DF-a i SDP-a.

- Taj prijedlog zakona su takozvani "promicatelji evropskih vrijednosti" u proceduri zaštite vitalnog nacionalnog interesa skinuli sa zasjedanja Doma naroda FBiH. Oni su zapravo poništili kandidatski status i odložili na ko zna koje vrijeme daljnji evropski put BiH, zaključuje se u saopćenju.