Komšić nakon sjednice: Dodik je ovim potezom ponizio sebe, posljedice mangupluka mogu biti loše

asd
Nakon sjednice Predsjedništva BiH, koja se održala jutros u 11 sati, novinarima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić.

Komšić je istakao kako je Dodik bio protiv svega i povukao vitalni nacionalni interes na čitav set tačaka.

Tražio je da se skinu tačke u vezi sa finansijama da ne bi propale one koje se tiču RS-a i njihovih građana. Najviše rasprave bilo je oko ugovora sa Islamskom zajednicom o tumačenju. Tu je riječ o ugovoru koji nije identičan sa ugovorom katoličke crkve ili pravoslavne crkve. Sjedište Islamske zajednice je u Sarajevu i tu otpada element inostranosti. Naše je mišljenje da Predsjedništvo treba prihvatiti ovaj ugovor. Međutim, Dodik se tome usprotivio jer je ugovor različit, iz razloga što je praktikovanje Islama dosta drugačije za razliku od ostalih religija. Moje mišljenje je da mi nismo ti, niti bi smjeli u državi određivati religijskim zajednicama kako da ispoljavaju religiju. Nema konsenzusa po ovom pitanju, a cilj nam je da ne pravimo još dodatnu gužvu. O tome ćemo na narednoj sjednici kako bi se došlo do jedinstvenog stava – naveo je Komšić.

Komšić smatra kako se Dodik svojim ponašanjem satjerao u ćošak, pa trenutno ne zna gdje će. Iz tog razloga su svi ovi besmisleni potezi.

Mi smo mogli glasati o finansijskim aranžmanima, ali gdje će to ljude odvesti? Odgovornost nam je da smirujemo situaciju, a ne da otežavamo dodatno. Nećemo da pravimo nove probleme jer pazite, šta god mi uradimo koliko god da mislimo, cijenu će plaćati građani. BiH ne može tako funkcionisati, poprilično je besmisleno jer se izgube pravi razlozi za neke poteze. Ja mislim da to nije naš posao – kaže on

Dodaje da odgovor na sve postoji i da se priprema na poteze, te da ako se krši Ustav i zakon da institucije moraju reagirati.

Željeli smo izbjeći situaciju da sve ovo liči na cirkus. Mislim da je Dodik zbog harmonikaša ponizio sebe. Posljedice mangupluka mogu biti loše. Uvijek moramo imati u vidu gdje smo i šta radimo na sve buduće događaje. Moja je obaveza da ne dozvolim da ponižava institucije. Tražili smo da se služba unutarnjeg obezbjeđenja izjasni o harmonici, i ko je dozvolio da se unese – rekao je Komšić.

Foto: Hayat