Komšić o izjavi Željane Zovko: To je izraz islamofobije i šovinizma

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, neposredno po preuzimanju dužnosti tročlanog šefa države u razgovoru osvrnuo se na nove komentare pojedinih zvaničnika iz Hrvatske povodom njegovog izbora, a komentariše i aktuelna unutrašnja pitanja o formiranju vlasti.

Više od mjesec dana nakon izbora ne prestaju komentari zvaničnika iz Hrvatske zbog izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH.

Posljednja u nizu je europarlamentarka Željana Zovko, koja je jučer izjavila da su izbor Komšića pomogle svojim utjecajem Islamska zajednica i Turska.

Komšića smo pitali kako ocjenjuje takve komentare.

"Kao najobičniju laž i budalaštinu, nedostojnu funkcije zastupnika u Evropskom parlamentu. Osim toga, ovakava izjava ima sve karakteristike šovinizma i islamofobije", ističe Komšić.

Prve poruke koje je nakon inauguracije uputio član Predsjedništva iz RS-a Milorad Dodik, odnosile su se na kritiku rada Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) BiH, uz poruku da entitet Republika Srpska treba imati svoju obavještajnu agenciju.

"Prvo, to je protuzakonito. Ja se nadam da neće doći do toga jer bi to zahtijevalo intervenciju nadležnih državnih i pravosudnih organa", ističe Komšić.

Demokratska fronta je jedna od šest stranaka koje aktivno učestvuju u pregovorima za formiranje vlasti, prije sveg au Kantonu Sarajevo. Komšić za Klix.ba poručuje da vjeruje u uspjeh t ekoalicije i da će se potruditi da uspije. 

"Mi ćemo se potruditi da uspije. Krenuli smo u tom pravcu i sve dok se stvari odvijaju na korektan način, postoje šanse da sve to uspije. Kao i u svakom odnosu, najvažniji je faktor međusobno povjerenje i nepostojanje 'zadnjih namjera'. Bez toga, bilo kakav papir i potpisi ne znače ništa. U oviru tzv. 'lijevog bloka' postigli smo jednu vrstu dogovora i očekujemo da se svi istog držimo upravo zbog međusobnog povjerenja", kazao je novoizabrani član Predsjedništva BiH.

Ipak, nijedna stranka do sada nije otvoreno govorila o raspodjeli resora. Špekuliše se da bi premijersko mjesto trebalo pripasti ili Narodu i pravdi ili Našoj stranci.

Iz DF-a su ranije stizale poruke da oni neće podržati Elmedina Konakovića, kojeg posmatraju kao "derivata" politike SDA.

"Bilo je nekih razgovora oko resora. Može se reći da dogovor tu već postoji. Ono na čemu mi insistiramo jeste da se resori preuzimaju 'po vertikali', jer će se jedino tako znati ko je politički odgovoran za stanje u pojedinim oblastima. Bez toga, mislim da u vlast nije potrebno ni ulaziti. To bi bila vlast samo zbog pozicija, a ne zbog promjena. Neka svaka od stranaka odgovara za stanje u oblasti koje je preuzela. Bar će tada svima sve biti jasno", zaključio je Komšić u razgovoru.