Komšić osudio čin rušenja spomenika ubijenim Hrvatima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najoštrije je osudio čin rušenja spomenika ubijenim Hrvatima u selu Briševo kod Prijedora, nazvavši ga vandalskim i činom mržnje koji je usmjeren protiv malobrojne povratničke zajednice u manjem bh. entitetu.

Komšić je pozvao vlast i policiju RS-a da u najkraćem mogućem roku pronađu izvršioce ovog nedjela. U protivnom, smatrat će da je ovo čin koji ima za cilj poslati poruku da Hrvatima nije mjesto u tome entitetu, prenosi Fokus.

Također je dodao da se više nikada, na ovim prostorima, ne smiju ponoviti nikakve Tomašice, kazavši da ne razumije višedecenijsku šutnju tzv. legitimnih predstavnika Hrvata o zločinima koji su počinjeni nad Hrvatima Prijedora, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Briševo kod Prijedora simbol je stradanja Hrvata, a koje su pripadnici tzv. Vojske Republike Srpske ubili na početku agresije na BiH 1992. godine, u sklopu projekta etničkog čišćenja Bošnjaka, i Hrvata, kao i ostalih pripadnika nesrpske nacionalnosti sa tih područja.

 

Izvor: