Komšić se sastao sa grčkim šefom diplomatije, razgovarali o alternativama ruskom gasu

.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas u posjetu ministra vanjskih poslova Republike Grčke Nikosa Dendiasa s kojim je razgovarao o odnosima BiH i Grčke.

 

Sagovornici su razgovarali o odnosima Bosne i Hercegovine i Grčke koji su odlični i prijateljski na bilateralnom i multilateralnom nivou, bez otvorenih pitanja.

U oblasti turizma konstatirano je da je uočen značajan napredak u obje zemlje sa trendom rasta broja turista, kako u Bosni i Hercegovini tako i Grčkoj.

Posebno je istaknuto i to da se treba poboljšati trgovinska razmjena, koja je ocijenjena kao relativno mala i nedovoljna.

Ministar Dendias informirao je člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o aktivnostima izgradnje novog plinskog koridora pod nazivom TAP, na bazi zemnog i tečnog plina, a koji se može produžiti i prema zemljama Zapadnog Balkana, čime bi bila omogućena neovisnost o ruskom plinu.

 

 

Bilo je govora i o drugim projektima u vezi s transportom električne energije, a sve u svrhu osnaživanja infrastrukturne povezanosti dviju zemlja.

Razgovarano je i o trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, zatim agresiji Rusije na Ukrajinu, te kako se sve to odražava na Evropsku uniju i na zemlje Zapadnog Balkana.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić informirao je ministra Dendiasa o stanju u BiH i ponovio svoj čvrst stav da je od egzistencijalnog značaja za našu zemlju pristupanje NATO-u i EU, što će osigurati našim građanima sigurnost, prosperitet, vladavinu prava i demokratske vrijednosti.

 

 

Ministar Dendias je ponovio podršku Grčke Bosni i Hercegovini na njenom EU i NATO putu, te da njegova zemlja neće podržati niti prihvatiti ideje o secesiji bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine.

Ministar Dendias boravi u BiH u sklopu posjete zemljama Zapadnog Balkana, a uoči Samita lidera Jugoistočne Evrope o dešavanjima u regiji, sa akcentom na ukrajinsku krizu i o evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, koji će biti održan 10. juna.