Arnaut: Komšić spasio NATO put BiH i čestitam mu na tome

Moramo uraditi sve da ostanemo na tom NATO putu. Rijetke su zemlje da su postale članice Unije, a da nisu ranije ušle u NATO kazao je zastupnik SBB-a u Parlamentu BiH, Damir Arnaut.

Činjenica je kako je vlast u BiH velikim dijelom već formirana. Kolegij Predstavničkog i Doma naroda je jedan veliki dio vlasti. I kako se to manifestira? Kolegij je taj koji odobrava putovanja. Počev od ovog saziva, dok ništa ne rade u Parlamentu, jedine tri stranke čiji članovi putuju - dakle SDA, SNSD i HDZ - jedni drugima odobravaju putovanja. Dok između njih stalno traju tenzije, Izetbegović i Špirić jedan drugom odobravaju put u Kazahstan i Cetinje. Mogli smo izbjeći ovu situaciju u Predstavničkom domu da se pratila jasno izražena volja. Zvizdić je postao bošnjački član Kolegija sa 9 bošnjačkih glasova, dok je Nikšić imao 11 bošnjačkih i čak 15 probosanskih. I gospodin Zvizdić je izabran zato što su ga podržali SNSD i HDZ. Jasno mi je zašto su to uradili. Da je izabran Nermin Nikšić siguran sam da počevši od 6. avgusta, kada je došao red na bošnjačkog člana Kolegija da presjedava, da bi mi imali barem tri sjednice Predstavničkog doma. Gospodin Zvizdić je svjestan da je na čelu Kolegija prvenstveno zbog glasova SNSD-a i HDZ i to je razlog zašto je oprezan u odnosima s njima.

Može li doći do nove većine u Parlamentu Bosne i Hercegovine?

U Predstavničkom domu je ta nova većina moguća, u Domu naroda nije. Ranije sam govorio da je katastrofalna greška što je SDA dala SNSD-u kontrolni pakate sa četiri delegata. Ironija je da su Zvizdić i Bratić bili zamjena za to i, evo, Bratić je smijenjen, prenosi N1.

NATO i Evropski put?

Rekao sam ranije da je po sporazum SDA, SNSD-a i HDZ-a od 5. avgusta fokus bio na izboru predsjedavajućeg Vijeća ministara, a tek kasnije uključivalo se u priču NATO i mislim da je gospodin Komšić to zaustavio uz podršku međunarodne zajednice i ja mu zaista na tome čestitam. Mislim da je Komšić spasio naš NATO put. Moramo uraditi sve da ostanemo na tom NATO putu. Rijetke su zemlje da su postale članice Unije, a da nisu ranije ušle u NATO. NATO put uvijek ubrzava ulazak u EU i to je jedan od razloga zbog čega trebamo ustrajati na NATO-u.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nedjelju kazao da će kao uslov za uspostavu vlast u BiH postaviti odlazak stranih sudija iz države. Da li je to moguće?

Strane sudije su ustavna kategorija kao i entitetsko glasanje. Nisu one tek tako stavljene, one su kontrolni mehanizam, kao i OHR, koji će kontrolisati potencijalne separatističke tendencije. One su tu da ostanu sve dok BiH ne postane funkcionalna država. To je barem moje stanovište.