Komšić: Velika Britanija daje punu podršku putu BiH prema NATO-u

Taj stav poznat je od ranije, i on je samo dodatno potvrđen u što sam se uvjerio tokom sastanaka koje smo imali

Velika Britanija daje punu podršku putu Bosne i Hercegovine prema NATO savezu, izjavio je za Fenu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je jučer boravio u posjeti Velikoj Britaniji. 

- Taj stav poznat je od ranije, i on je samo dodatno potvrđen u što sam se uvjerio tokom sastanaka koje smo imali, a tu prije svega mislim na razgovore sa Ministarstvom odbrane Velike Britanije. Vjerujem da će ta podrška u budućnosti biti još snažnija - ocijenio je.

Komšić je jučer pirustvovao komemorativnom skup za bivšeg visokog predstavnika u BiH pedija Ešdauna (Paddy Ashdown), a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je prokomentirao da prisustvo predsjedavajućeg komemoraciji nije bilo u ime Predsjedništva BiH, "kao što ni njegova posjeta Velikoj Britaniji nije u ime Predsjedništva BiH".

Pedi Ešdaun je ovdje ostao upamćen kao međunarodni prestupnik, koji je u svom mandatu pogazio sve pozitivne i domaće i međunarodne pravne akte, izjavio je jučer Dodik, prenosi Avaz.

- Što se tiče gospodina Dodika, čuo sam da se jučer vrlo neprimjereno i nediplomatski izražavao o Britaniji i pokojnom lordu Ešdaunu. To nije dobro. Međutim, kada je riječ o samom karakteru posjete tu nema ništa sporno. Članovi Predsjedništva BiH pored zvaničnih imaju i radne posjete - kazao je Komšić.

Pritom naglašava da je Dodik tu mogućnost iskoristio da posjećuje bivšeg vicekancelara Austrije, tada predsjednika krajnje desničarske Slobodarske partije Hajnca Kristijana Štrahea (Heinz-Christian Strache), koji je zbog afere bio primoran podnijeti ostavku.

- Ko će znati što li mu smeta moja posjeta Britaniji?! - poručio je Komšić na kraju izjave za Fenu.