Komšić: Veliki Hrvati iz HDZ-a šute kada iz Srbije progone hrvatske pilote, a Dodik to podržava

.
Jasno je da se rukovodstvo HDZ BiH plaši svojih mentora iz Beograda više nego bilo koga iz Zagreba

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je nakon što je srbijansko pravosuđe odlučilo poduzeti kazneni progon protiv hrvatskih pilota tereteći ih za navodne ratne zločine 1995. godine.

Željko Komšić je naglasio da kontinuiranim podizanjem optužnica protiv ljudi koji su branili BiH, a sada kako je vidljivo, protiv onih koji su branili i Hrvatsku, beogradski režim, naglašava, nastoji izmijeniti karakter sukoba koji se vodio tokom 90-ih godina.

“Zanimljivo je da ‘veliki Hrvati’ iz HDZ-a BiH sada šute na pokušaj progona hrvatskih pilota, i Dodikovu podršku tome. Razlog njiihove šutnje zapravo je u strateškoj podršci Beograda i Dodika, HDZ-ovoj politici. Jasno je da se rukovodstvo HDZ BiH plaši svojih mentora iz Beograda više nego bilo koga iz Zagreba”, poručio je Komšić.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je podržao planove srpskog pravosuđa da poduzme kazneni progon protiv hrvatskih pilota tereteći ih za ratne zločine 1995. godine.

"Mi u Republici Srpskoj podržavamo tužiteljstvo za ratne zločine Srbije i podizanje optužnice protiv počinitelja ovog zločina. Radi bolje i mirnije budućnost zemalja regije svi trebaju odgovarati za ono što su radili tijekom proteklog rata, kao što trebamo njegovati kulturu sjećanja", napisao je Dodik.

Srpsko tužiteljstvo podignulo je optužnice protiv umirovljenih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Danijela Borovića, Željka Jelinića, Zdenka Radulja i Vladimira Mikca uz tvrdnju kako su oni odgovorni za ratne zločine protiv srpskih civila tijekom operacije Oluja.

Tereti ih se zbog napada na kolonu izbjeglica kod Bosanskog Petrovca, udaljenog desetak kilometara od granice između Hrvatske i BiH, te kod mjesta Svodna kod Bosanskog Novog.

Prema navodima iz optužnice, u raketiranju kolone ubijeno je 13 osoba, od kojih šestero djece, a navodno su 24 osobe ranjene. Srpsko je tužiteljstvo predložilo da se hrvatskim pilotima sudi u odsutnosti. 

Foto: Oslobođenje

Izvor: