Komšić: Za mene je Kosovo nezavisna država

Predsjedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da uprkos tome što ne postoji obostrano priznavanje između Bosne i Hercegovine i Kosova, to je faktički završen posao.

- Kako sada stvari stoje, moramo da sačekamo, iako nemam dilemu da je Kosovo nezavisna država - rekao je Komšić u intervjuu za Radio televiziju Kosova. 

Na pitanje novinara postoji li dogovor za to, Komšić je kazao kako dogovora nema, ali da ima pravo na svoj lični stav. 

- Neću uvijek govoriti ono što je dogovoreno, jer nas je troje u Predsjedništvu BiH, ne znači da mi trebaju ovlaštenja Predsjedništva da bilo šta kažem. U svojim diplomatskim postupcima moram se pridržavati nekih pravila koja vrijede u BiH. Ponavljam, za mene je Kosovo nezavisna država.To je već završen posao, samo je pitanje kada će ga drugi u regionu prihvatiti - kazao je Komšić.  

Kada je riječ o eventualnom sporazumu između Kosova i Srbije, predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da je "sve što se dešava s Kosovom, posebno razgovori Beograda i Prištine, stvar njihovih sporazuma". 

- Ali bez obzira za šta se oni dogovore, ne može postojati presedan za rješavanje problema, kako je navedeno na zapadnom Balkanu, a naročito u Bosni i Hercegovini - istakao jeKomšić.

On je naglasio kako bi članstvo BiH i zemalja zapadnog Balkana u NATO bio "spas za region".