Komšiju uzalud molio da ga ne ubije

Nemoj pucati, bile su posljednje riječi koje je izgovorio Mile Tubić (66) iz sela Dizdarlije, opština Kozarska Dubica, prije nego što će u njega nekoliko metaka ispaliti komšija B.P. (28).

Navodi se to u optužnici protiv dvadesetosmogodišnjaka, kojem nije navedeno ime jer je u tim momentima, kako je utvrđeno, bio u stanju neuračunljivosti usljed duševnog oboljenja paranoidna šizofrenija, pišu Nezavisne novine.

Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Prijedoru potvrdio je optužnicu prijedorskog Okružnog javnog tužilaštva, a koja B.P. tereti da je u stanju neuračunljivosti ubio Tubića.

Stoga je optužnicom predloženo da tom mladiću bude izrečeno obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi.

“B.P. terete da je 9. juna, oko 8.30, u selu Dizdarlije, u Kozarskoj Dubici, dok je bio u stanju neuračunljivosti, zbog čega nije bio sposoban da upravlja svojim postupcima, iz svoje kuće uzeo automatsku pušku sa okvirom i municijom, te ubio svog komšiju”, navodi se u optužnici.

Kako je precizirano, B.P. je oko devet časova došao do dvorišta Tubića, gdje je zatekao Mileta kako stoji pored ograde, pa je sa udaljenosti od oko 10 metara repetirao pušku i ispalio jedan metak prema komšiji.

“Tubić mu je uplašen za svoj život rekao ‘nemoj pucati’, a B.P. je zatim pojedinačnom paljbom ispalio još dva metka koja su pogodila Tubića u grudni koš, usljed čega je Mile pao na zemlju”, navodi se u optužnici.

Potom je, dodaje se, mladić prišao Tubiću koji je ležao.

“Iz neposredne blizine ispalio mu je jedan metak u grudni koš, pa je usljed masivnog uništenja i spoljašnjeg iskrvarenja iz razorenih organa i velikih krvnih sudova grudnog koša i trbuha nastupila smrt Tubića”, navodi se u optužnici, te se dodaje da se B.P. potom vratio do svoje kuće gdje je ostavio pušku.

Podsjetimo, nakon što je Tubić ubijen, policija je danima bila na nogama, te je, zajedno sa postupajućim tužiocem, zločin rasvijetljen. Prvi tragovi na mladića nisu ukazivali, a kada je on uhapšen, sve je priznao.

“Malo koji trag je ispočetka vodio ka njemu. Netrpeljivost između njih dvojice u posljednje vrijeme nije buktala, već datira od prije nekoliko godina, valjda zbog neke zemlje. Za tog momka se nije ni znalo u selu, toliko je bio miran. Nije bio problematičan uopšte”, ispričali su ranije za “Nezavisne” mještani Dizdarlija.

Tijelo Tubića, kojeg mještani opisuju kao poštenog, mirnog i porodičnog čovjeka, na nekoliko desetina metara od kuće pronašla je njegova supruga Rada.