Komunalna policija uklonila postere s Handkeom u Srebrenici

Komunalna policija
Uklonjeni su dva sata nakon što ih je Udruženje građana "Istočna alternativa" postavilo

 

Komunalna policija u Srebrenici uklonila je plakate s likom osporavanog nobelovca koji negira genocid u Srebrenici Petera Handkea iz centra grada.

Plakati su uklonjeni dva sata nakon što ih je Udruženje građana "Istočna alternativa" postavilo u centru Srebrenice, kao dio kampanje za promjenu naziva glavne ulice Maršala Tita u ulicu Petera Handkea.

Inicijativu da se glavna ulica Maršala Tita u Srebrenici preimenuje u ulicu Petera Handkea, koji negira genocid u Srebrenici, "Istočna alternativa", udruženje registrirano u Bratuncu kod Srebrenice, uputila je Skupštini Opštine Srebrenica koja je u ponedjeljak, 24. maja, odgodila stavljanje inicijative na dnevni red.

Promjena naziva ulice

Predsjednik Udruženja "Istočna alternativa“ Vojin Pavlović kaže da je podnio zahtjev Skupštini općine Srebrenica za promjenu naziva ulice, a o tome bi se Skupština trebala izjasniti u ponedjeljak.

On smatra da njegova inicijativa o promjeni naziva ulice ima opravdanje i mišljenja je da to nije provokacija i da ne vrijeđa žrtve genocida.

- Mi ovo lijepimo pred ponedeljak, pred skupštinsko zasjedanje želimo da skrenemo pažnju odbornicima da našu tačku uvrste u dnevni red, odnosno naš zahtjev koji bi glasio da je od današnjeg dana Petar Handke zvanično dobio ulicu u Srebrenici na prijedlog udruženja 'Istočna alternativa - kazao je za Radio Slobodna Evropa Pavlović.

Zabrana djelovanja

Srebreničanin Zekerijah Hadžić, u izjavi za FENA-u, naglašava da Pavlović kontinuirano provodi slične poteze i treba mu zabraniti djelovanje u Srebrenici.

- To udruženje nije regristovano u Srebrenici, nema prava ni osnov da ovdje nešto radi - kaže Hadžić.

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić poručio je kako treba postaviti pitanje tim udruženjima da li su dobronamjerni i "šta žele postići s tim i zašto to rade pred osjetljive datume".

Bez obzira na skupštinsku odluku, Pavlović kaže da neće odustati od svoje inicijative o promjeni naziva ulice.