Konačno počinje uređenje ulice na kojoj su otpadali točkovi

.
Radovi na konačnom uređenju Prvomajske ulice u Sanskom Mostu, koji se već mjesecima odgađaju, započeće u narednim danima nakon što je izvođač, firma “Divel”, juče uveden u posao.

 

Početak radova ranije je bio stopiran zbog međusobnog spora preduzeća koja su se prijavila za izvođenje nadzora nad radovima, pa je spor rješavao Ured za žalbe Vlade FBiH.

Ovaj spor napokon je riješen, pa će nadzor vršiti preduzeće "Industroprojekat AD" iz Prijedora, a podsjećamo da su mještani koji žive u pomenutoj ulici u nekoliko navrata organizovali protestne skupove, od kojih je nekoliko održano ispred zgrade općinske administracije.

"Napokon imamo čistu situaciju i radovi mogu da započnu. Rok za završetak svega iznosi 90 dana i od strane izvođača imamo obećanje da će sve biti urađeno i prije isteka roka", kazala je Mevlida Deumić, pomoćnica općinskog načelnika za privredu.

Prvomajska ulica je glavna saobraćajnica u gradskom naselju Zdena, a već punih pet godina nalazi se u katastrofalnom stanju.

Nakon što je urađena gradska kanalizacija, koja prolazi ovom ulicom, čija dužina iznosi oko 1,5 kilometar, ona nije asfaltirana i uređena jer za to nije bilo dovoljno sredstava.

Za vrijeme kišnih padavina i topljenja snijega, površina ove saobraćajnice ličila je na blatnjavu kaljužu s bezbrojnim lokvama i njome se bilo skoro nemoguće kretati.

"Jednom prilikom automobilu koji se kretao ulicom otpao je točak kada je upao u veliku rupu. Ljeti je opet bilo nepodnošljivo zbog prašine koja se uvlači ljudima u kuće. Bilo je neizdrživo", kaže Smail Cerić, jedan od mještana Zdene.

Vrijednost dogovorenih radova u ovoj ulici iznosi 920.000 hiljada maraka, a veći dio novca osiguran je od strane Vlade Federacije BiH, dok je ostatak obezbijedila općina Sanski Most.

Prvomajska ulica vodi i do izvora rijeke Zdene, gdje se nalazi jedno od omiljenih izletišta Sanjana na kojem brojni građani provode slobodno vrijeme.

 

Foto: Zlatan Čekić