Konaković: Ne obaziremo se na rondanja opozicije, volio bih vidjeti tu hrabrost SDA da sve blokira

.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković komentirao je negodovanje SDA tokom današnje konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj se bira i rukovodstvo.

Nakon što je Privremena komisija za izbor i imenovanja predložila imena troje zastupnika koji bi trebali biti izabrani u rukovodstvo Predstavničkog doma FBiH, SDA imala je primjedbe s obzirom da niti jedan od predloženih kandidata nije Bošnjak.

"Da budem iskren, iznenađen sam primjedbama kolega. Imamo prijedlog o kojem ćemo se izjašnjavati. Znate da na svakoj ovakvoj sjednici opozicija ima pravo da se buni i ronda i na to se ne obaziremo. Interesantna je ta teza SDA u kojoj kažu da nema Bošnjaka u rukovodstvu. Ove zadnje izmjene Schmidta nametnule su nam neke nove obaveze kod redanja parlamenata. Za premijera, predsjedavajućeg parlamenta i Doma naroda pa čak i za predsjednika Federacije, imamo tu matematike i kvote. Mi danas prvi put imamo prijedlog da u rukovodstvu parlamenta sjede dvije žene. Ovo protiv čega se buni SDA, prvi put imamo ženu sa hidžabom u rukovodstvu, tako da baš i ne razumijem te njihove primjedbe, a na kraju i premijer Federacije BiH će biti Bošnjak", istakao je Konaković.

Smatra da će SDA "odraditi svoje" nakon čega će zastupnici "ići kućama".

"SDA kupila je nekoliko ruku u kantonima. U Klubu Srba zajedno sa DF-om ima pet ljudi, a u Klubu Hrvata imaju nula ljudi zajedno sa DF-om, u Klubu Ostalih imaju troje i kažu da će u jednom klubu zakočiti sve dalje političke procese. E, volio bi to vidjeti. Ovo su dogovorene koalicije, prvi put programske, potpisane u institucijama Bosne i Hercegovine. Ono što je jako važno. Imamo jedan momentum u kojem smo pred dobijanjem kandidatskog statusa", poručio je Konaković.

Naglasio je da su BiH dodjelom kandidatskog statusa pristupni fondovi otvoreni što bi trebao biti fokus cijelog društva.

"Je li oni tvrde da kad se nas u Domu naroda pojavi 50 plus, donesemo mandatare sa preciznim planom i programom koji nam garantuju kandidatski status? E volio bih to vidjeti, tu hrabrost političku. Je li moguće da ova država ovisi o Stranci demokratske akcije? Žao mi ih je, ali će ovo za njih biti odlično, da to bude stranka koju smo jednom svi voljeli", mišljenja je Konaković.

Smatra i kako bi sve bilo lakše ukoliko bi Ustavni sud BiH uvažio apelaciju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o nametnutim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Foto: Facebook