Konkretne mjere populacijske politike Nezavisnog bloka za ostanak mladih u BiH

nb
Kao središte svoga djelovanja, Nezavisni blok vidi populacijske politike koje za cilj imaju da olakšaju zasnivanje porodice u Bosni i Hercegovini i učine odlazak iz ove zemlje manje privlačnim. U posljednjih nekoliko godina BiH je ostala bez desetina hiljada mladih i perspektivnih ljudi koji su trebali svoju energiju i svoje znanje ugraditi u svoju zemlju, i ostaviti je u naslijeđe svojoj djeci.

 

Nažalost, nebriga o stvaranju jednakih šansi za uspjeh svima u ovoj zemlji i fokus na nemilosrdnu eksploataciju svih njenih resursa, uključujući i one ljudske, uzela je danak sa čijim se posljedicama već susrećemo. 

Brojna sela i gradovi su prazna, veza sa najvitalnijim dijelom Bosanaca i Hercegovaca se njihovim odlaskom gubi, i jedini način da se za početak ublaži takvo stanje jeste hitna primjena mjera u cilju stvaranja boljih uslova za život i zasnivanje porodice u BiH.

Konkretne mjere populacijske politike Nezavisnog bloka obuhvataju podsticaje rađanju novih generacija, njihovom rastu i obrazovanju, te olakšavanje njihovim roditeljima brigu o potomstvu.

Image
nb

Ove mjere počinju već sa podrškom vantjelesnoj oplodnji za parove koji imaju poteškoće sa začećem, gdje bi država finansirala tri IVF pokušaja za one kojima je to jedina mogućnost za potomstvo.

Kad su u pitanju porodiljne naknade, odlučnim reformama želimo osigurati jednaka primanja porodiljama na prostoru cijele FBiH i izjednačiti prava porodilja u privatnom i javnom sektoru, te tako ukinuti de facto diskriminaciju žena iz realnog sektora. 

Treća mjera se odnosi na obavezni dječji dodatak koji bi progresivno rastao sa svakim idućim rođenim djetetom, a majke četvoro ili više djece bi imale pravo na državnu penziju.

Bosna i Hercegovina je na dnu liste evropskih zemalja po obuhvatu djece predškolskim odgojem i to se mora promijeniti. Vrtići moraju biti subvencionirani bez razlike u odnosu na to jesu li državni i privatni i tom subvencijom želimo potaknuti privatni sektor na otvaranje vrtića, uz model javno-privatnog partnerstva kojeg treba primijeniti gdje god je moguće. 

Kao petu mjeru vidimo i besplatne vanškolske i sportske aktivnosti za djecu, kao i besplatan produženi boravak. Sa malo ulaganja država bi puno pomogla velikom broju roditelja i podstakla razvoj zdrave i sportu okrenute djece. 

Nezavisni blok će insistirati i na besplatnom školskom prijevozu i besplatnim obrocima u školama. Ovo nisu troškovi, kako ih sadašnje vlasti vide, nego investicije u našu djecu i budućnost ove zemlje. 

Još jedan vid investicija jesu i stipendije, pri čemu naročitu pažnju trebaju dobiti nadareni učenici i studenti, kao i oni iz porodica lošijeg materijalnog stanja. Od osnivanja Nezavisnog bloka, ovu mjeru primjenjuju naši izabrani zastupnici koji se odriču mjesečno 20 posto svojih primanja u ove svrhe, ali za veliki doprinos, ovo mora biti sistemsko rješenje za cijelu BiH i svaku lokalnu zajednicu. 

Reforme se moraju desiti i u obrazovnim planovima. Njih je potrebno redovno usklađivati sa potrebama tržišta rada, poticati dopunsku nastavu iz stranih jezika i informatike, te kao jedan od predmeta uvesti uvod u poduzetništvo. 
 

Obrazovni sistem mora prepoznavati talente, te uložiti u njihov razvoj sredstva kroz Fond za podršku nadarenim učenicima i studentima na svim nivoima.

Na kraju, kao jednu od ključnih mjera Nezavisni blok predviđa rješavanje stambenog pitanja za mlade kroz programe stanogradnje u kojima bi lokalna zajednica preuzela teret zemljišta, dozvola i infrastrukture i osigurala uz jasno razrađene kriterije povoljne stanove za mlade porodice. Ovakva rješenja su već viđena u Evropskoj uniji i dvadeset pet godina nakon rata ne smiju postojati izgovori da se ona ne primijene i u Bosni i Hercegovini.