Konvoj pomoći iz Italije stigao u Bihać

Humanitarni konvoj iz Italije za pomoć migrantima stigao je sinoć u Bihać.

Kako je javila reporterka N1 Adisa Imamović, konvoj je stigao u večernjim satima a u njemu se nalazi humanitarna pomoć za migrante koji borave u Bihaću.

Inače, migrantska kriza na području USK jedna je od gorućih tema u BiH u proteklom periodu.

Od početka sedmice do danas održano je nekoliko sastanaka u vezi sa ovom problematikom, a lideri USK su istakli da se osjećaju sami u rješavanju ovog problema te da im je potrebna pomoć države.

Ekipa N1 televizije boravi u Bihaću gdje je obišla lokacije na kojima borave migranti i uvjerila se u nehumanost uslova u kojima borave.

Naime, napušteni objekat trenutno je jedino utočište za grupu migranata koji spavaju na kartonima, najlonu pa i na betonu, a pokrivaju se odjećom, vrećama, dekama i svime što su im ljudi dobre namjere ustupili u Bihaću.

Podsjetimo, među migrantima se nalaze osobe različite životne dobi sa različitim potrebama. Kamere N1 su zabilježile u kakvim uslovima migranti borave.

Inače, pripadnici FUP-a obišli su i sve smještajne lokacije migranata, kao i pogranični pojas, kako bi se s MUP USK definisali naredni potezi, odnosno operativni plan djelovanja policijskih službenika.

"Veliki broj ilegalnih migranata u Bihaću i Velikoj Kladuši, usložnjava situaciju. Međutim, pripadnici MUP-a USK obavljaju vrhunski posao i demonstriraju profesionalni angažman. Također, garantujem da ovdašnja policija neće biti prepuštena sama sebi i da građani nemaju razloga za zabrinutost što se tiče tog aspekta", rekao je direktor FUP-a Dragan Lukač nakon sastanka u Bihaću.

S obzirom na gotovo svakodnevne apele za pomoć, politički predstavnici Grada Bihaća i USK istakli su kako sada očekuju dolazak, ali i konkretnu reakciju najviših političkih zvaničnika.

"Stravične su slike iz tih kampova, jer to skoro nisu ni uslovi za smještaj životinja. Nadležne državne institucije i međunarodna zajednica to sebi ne smiju dopustiti", istakao je Lukač.