Korisnici Telecoma, m:tela i Eroneta nezadovoljni odlukom o isključenju Nove BH

Novu BH, najgledaniju televiziju u Bosni i Hercegovini, više ne mogu pratiti korisnici koji su za kablovske operatere izabrali kompanije BH Telecom, M:tel i Eronet. No, to i dalje mogu gledatelji u Republici Srpskoj putem Total TV-a, a u FBiH putem Telemach kablovskog operatera i drugih manjih operatera. Program Nove BH je dostupan svim građanima i putem zemaljskog signala. Nakon brojnih upita zabrinutih korisnika i dezinformacija u pojedinim medijima oglasili su se i iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Početkom 2020. godine M:tel i kompanije u njihovom vlasništvu Blicnet, Telrad, Elta kabel, Logosoft, te kablovski operater Eronet donijeli su odluku da ne produže saradnju sa Nova BH. Takvu odluku danas je donio i BH Telecom.

"Poštovani korisnici Moja TV usluge, obavještavamo Vas da od 16. januara ove godine, zbog neprihvatljivih uvjeta koji su dostavljeni BH Telecomu od strane televizije Nova BH, kao i drugim BH operatorima, TV program Nova BH do daljnjeg neće biti dostupan na Moja TV platformi", saopšteno je.

Nova BH, koja je u prethodnoj godini uložila milionske iznose u kvalitetni televizijski sadržaj - sportski, serijski, zabavni, ali i informativni, od kablovskih operatera tražila je 0,60 eura po korisniku. Na ponudu je pristao najveći kablovski operater Telemach, kao i niz manjh operatera.

"I BH telecom i Eronet i M:tel odlučili su da odbiju konkurentnu ponudu Nove BH kao domaće tv stanice iako je vrlo čudno da u isto vrijeme plaćaju ogromne iznose, gotovo duplo više nego što potražuje Nova BH, a plaćaju ih za strane stanice koje evidentno imaju niži kvalitet svog sadržaja", kazala je direkorica Nove BH Dželila Čurt.

Oglasili su se i iz Regulatorne agencije navodeći da je povećanje pretplate za korištenje usluga stvar poslovne politike kablovskih operatera.

"Agencija apeluje da se vodi računa o interesu krajnjih korisnika koji kao pretplatnici njihovih usluga treba da imaju pravo na tačnu i blagovremenu informaciju", kazala je Amela Odobašić, pomoćnica direktora za emitiranje RAK-a.

A krajnji korisnici nezadovoljni su odlukom svojih operatera:

"Strašno  sam razočaran, to mi je najdraži kanal, gledam Zvezde Grande, mi ćemo promijeniti kablovsku upravo zbog toga."

"Ne znam, ne gledam posebno domaće kanale."

"Konkurencija šta ćeš ti, al kod nas u Bosni ovdje kažu nek komšiji crkne krava."

"Redovno pratim program Nove BH."

"Izgubila se negdje, bila je, trebalo bi da ima. Gledao sam i sviđaju mi se ti programi."

"Gledam Zvezde Granda na Novoj BH."

"Ne znam razlog zašto je ukinuta."

"Bio je sport dobar i emisija Nikad nije kasno, sad je nema eto."

Iz kompanije M:tel nisu komentirali odluku da ne produže saradnju sa Novom BH, dok su iz Eroneta nakon isključenja programa naveli da rade na pronalasku rješenja.

"Korisnicima se savjetuje da se obrate svojim operaterima, da potraže program Nove BH kod drugog operatera ili putem zemaljske distribucije", kazala je Čurt.

Iz Nova BH poručuju da će nastaviti ulagati u sadržaj i kvalitet svog programa, te opravdati poziciju lidera i najgledanijeg emitera sa nacionalnom frekvencijom u Bosni i Hercegovini, a RAK istovremeno poziva relevantne institucije da provođenjem nadležnosti omoguće razvoj tržišta kablovske distribucije u skladu sa principima transparentnosti i pravične konkurentnosti.