Korona kriza do sada je Njemačku koštala 330 milijardi eura

..

Prema Institutu Ifo, gospodarski gubici pandemije koronavirusa koja je započela prije dvije godine u Njemačkoj su dosad iznosili 330 milijardi eura. “Ovo odgovara gospodarskom gubitku od ukupno deset posto gospodarske proizvodnje u 2019.”, rekao je u četvrtak šef gospodarstva Ifo-a Timo Wollmershäuser, koji je izračunao brojke. Budući gubici dodane vrijednosti, koji su uzrokovani, primjerice, neuspjesima u obrazovanju, još se ne uzimaju u obzir.

“Ovo je najgora globalna ekonomska kriza od 1930-ih”, rekao je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest. “Stoga je bilo ispravno da je njemačka vlada odlučno stabilizirala gospodarstvo.” Posljedice krize sada su veći državni dug i lošije obrazovanje, ali i potisak digitalizacije koji mijenja gospodarstvo s kućnim uredom i internetskom trgovinom.

U izračunu se institut oslanja na vlastitu ekonomsku prognozu iz prosinca 2019. za godine 2020. i 2021. “Bez krize, njemačko gospodarstvo bi u ovim godinama raslo za 1,3 posto godišnje”, rekao je Wollmershäuser. Njemačka gospodarska proizvodnja pala je za 4,6 posto u 2020. i porasla za 2,8 posto u 2021. “Unatoč tome, ukupni gospodarski učinak ostao je osjetno ispod svog potencijala”, rekao je Wollmershäuser.