Korona se razbuktala u našem komšiluku i na istoku Evrope, zapadne zemlje lakše dišu

.
Situacija u vezi s koronavirusom u našem regionu znatno je pogoršana, naročito u Hrvatskoj, koja dva dana zaredom na dnevnom nivou bilježi više od 3.000 novozaraženih, dok situacija nije bajna ni u Srbiji i Sloveniji.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 3.053 nova slučaja zaraze od 10.811 testiranih. Time broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi ukupno 13.717. Među njima je 975 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 127 pacijenata. Od jučer je preminulo 17 zaraženih pacijenata.

 

Slavonija i Zagreb su ušli u tamnocrvenu zonu korona-karte, koju je objavio Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

 

Rast broja zaraženih bilježi i Slovenija , koja je na korona-karti i dalje tamnocrvena. Danas je u toj zemlji registrovano 1.845 novozaraženih nakon testiranja 6.639 osoba. U bolnicama se liječi 421 osoba, a na intenzivnoj njezi 120 pacijenata.

 

U Srbiji je jučer zabilježeno 7.745 slučajeva korone nakon testiranja 24,5 hiljada osoba. Preminulo je 58 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 273 oboljelih. Proteklih dana Srbija u prosjeku bilježi između sedam i osam hiljada zaraženih na dnevnom nivou, zbog čega su pooštrene mjere i uvedene covid-propusnice za ugostiteljske objekte.

 

U Crnoj Gori je u jučerašnjem izvještaju navedeno da je od posljedica infekcije covid-19 preminulo osam osoba, a registrovano je 459 pozitivnih slučajeva.

Tamnocrvena su i neka druga područja u Evropi, uključujući Rumuniju, Litvaniju, Latviju i Estoniju.

 

Situacija se pogoršava u velikom dijelu istočne Evrope, uključujući Slovačku i Mađarsku, koje su postale crvene, dok je Slovačka postala crveno-narandžasta. Poljska je također promijenila boju s uglavnom zelene u skoro narandžastu, a na nekim mjestima i crvenu. U Zapadnoj Evropi, međutim, to je nešto drugačije, jer su neka područja u Francuskoj, Španiji i Italiji već zelena.

 

Podsjetimo da je u protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno novih 627 slučajeva zaraze koronavirusom od 2.423 obrađena testa. U istom periodu preminulo je 27 osoba kod kojih je potvrđen test na koronavirus.