Koronavirus negativno utjecao i na integraciju stranaca

austrija
Prema novim izvješćima pandemija koronavirusa imala je veliki utjecaj i na integraciju stranaca u Austriji.

O integraciji stranaca govorila je i ministrica Susanne Raab (ÖVP) koja je između ostaloga rekla i da su online tečaji za vrijeme pandemije bili uspješni. “Integracija znači da se ljudi mogu viđati kako bi se bolje razumjeli. Tijekom pandemijske godine to nije bilo moguće, iako su razvijeni novi formati, a i online kursovi su bili uspješni“, rekla je ministrica Raab dodajući da se integracija sada ponovo treba potaknuti.

Ona je između ostaloga napomenula i da su sada tri točke jako važne, a to su integracija na tržištu rada, borba protiv nasilja zbog navodne obrane časti te jačanje društveno korisnog angažiranja. Posljednji podaci pokazuju da su na tržištu rada osobe stranog porijekla više osjetile posljedice pandemije koronavirusa.

Prema dostupnim podacima, kada je zaposlenje stranaca u pitanju vidi se pad od 2,9 posto, dok je taj pad kod državljana Austrije manji te iznosi 1,9 posto. Također su i mlađe osobe stranog porijekla bile više pogođene nezaposlenošću nego austrijski državljani.
 

Kada su škole, a i tečajevi prešli na online nastavu to je osobama stranog porijekla stvorilo dodatni problem. Naime, za takav oblik nastave potreban je određeni nivo njemačkog jezika te obiteljska podrška što za mnoge učenike stranog porijekla nije bilo izvedivo. Zbog svega toga je došlo do zaostajanja u stjecanju znanja, a to će prema nekim studijima rezultirati time da će manje mladih stranog porijekla položiti maturu ili završiti neki od zanata. Dostupna izvješća pokazuju da su sada neophodni specifični mentorski programi, kao i da djeca stranih državljana trebaju u dječje vrtiće krenuti već s tri godine

Ministrica Raab ukazala je da u dječjim vrtićima za 30 posto polaznika njemački nije maternji jezik, dok je to u Beču čak i 60 posto. Ona je još izjavila i da 70 posto djece stranog porijekla ima potrebu za dodatnim satima njemačkog jezika.