Koronavirus stigao u Europu, potvrđena dva slučaja

DVIJE osobe zaražene su koronavirusom u Francuskoj, potvrdila je tamošnja ministrica za AFP. Francuska ministrica zdravstva Agnes Buzyn priopćila je kako su u Francuskoj zabilježena dva slučaja zaraze korona virusom.

 

Kazala je kako je jedan slučaj potvrđen u Bordeauxu, a drugi u blizini Pariza, piše The Independent.

Ministrica je rekla da su obje zaražene osobe putovale u Kinu i da očekuje kako će se u Francuskoj pojaviti još slučajeva zaraze.

"Imamo dva slučaja.Vjerojatno će biti i drugih", rekla je.

Prema informacijama francuskih novina Le Monde, pacijent iz Bordeauxa je 48-godišnji Francuz kineskog porijekla, a prevezen je u bolnicu nakon što je zadobio simptome nalik gripi.

Najmanje 26 mrtvih

Podsjetimo, broj zaraženih novim tipom koronavirusa u središnjoj Kini popeo se na više od 800 osoba, a umrlo ih je 26.

Istodobno, kineska provincija Hubei, u kojoj se virus i pojavio, zatražila je veću financijsku pomoć od državnih vlasti. Zasad je u 11 gradova provincije Hubei suspendiran javni transport.

Grad Wuhan ubrzao je gradnju novog stacionara s tisuću kreveta za oboljele.

Novi virus pripada skupini virusa koji je uzrokovao SARS, bolest od koje je prije 17 godina umrlo 800 ljudi širom svijeta, a također se počela širiti iz Kine.

Dva slučaja u SAD-u

U SAD-u je identificiran drugi slučaj zaraze koronavirusom, priopćeno je danas iz američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Radi se o pacijentici iz Chicaga u 60-im godinama života. Trenutno se nalazi u sobi za izolaciju u gradskoj bolnici. Vratila se iz Wuhana u Chicago 13. siječnja. Budući da nije bila bolesna tijekom putovanja, zdravstvene vlasti smatraju da tada nije mogla zaraziti druge osobe. Pri povratku u Chicago, imala je ograničeni broj kontakata s poznanicima i članovima obitelji.

U dobrom je zdravstvenom stanju i oporavlja se.

Izvor: