Korumpirani policajac i diler bio na čelu Saveza logoraša BiH

Ured za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala Republike Hrvatske (USKOK) raspisao je potjernicu radi hapšenja i izručenja Seada Tabakovića iz Čapljine zbog sumnje da je, kao član organizirane kriminalne grupe, izvršio krivična djela neovlašteno posjedovanje, proizvodnja i trgovina nedozvoljenim drogama.

Ekstradicioni pritvor

Sud BiH donio je jučer rješenje kojim su Tabakoviću ukinute mjere zabrane i određen mu je ekstradicioni pritvor. 

No, Tabakovićevo ime nije nepoznato policijskim organima, a njegova kriminalna priča vrlo je zanimljiva. On je prije rata, kako saznajemo, radio kao policajac u Hrvatskoj, gdje je nečasno otpušten. Poslije rata se zaposlio u Graničnu policiju BiH, ali je i tu nečasno otušten. Zajedno sa još 15 osoba pred Sudom BiH, optužen je 2012. godine zbog zloupotrebe položaja i uzimanja dara i drugih oblika koristi.

Tabaković se nakon toga, krijući sve informacije, uspio uvući u Savez logoraša BiH. Predstavio se kao borac i ratni vojni invalid. Poslije su to zvanični podaci Ministarstva za boračka pitanja demantirali.

Tabaković je, međutim, uspio u međuvremenu doći čak do mjesta predsjednika Skupštine Saveza logoraša, a od kraja 2013. do 2018. godine bio je predsjednik logoraša u Čapljini. Sve je za “Avaz” potvrdio Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

- Nažalost, bio je predsjednik Skupštine. Nismo znali i nismo mogli znati ko je kakav. Na sjednici Skupštine prošle godine izbrisali smo ga iz evidencije zajedno sa još desetak drugih osoba koji su urušavali Savez - rekao je Mešković.

Napao delegaciju 

Tabaković je prije dvije godine, govori Mešković, napao delegaciju Saveza, a napravio je i sačekušu.  

- Fizički nas je pokušao napasti, ali nije znao u kojem smo vozilu bili. Reagirala je i policija, koja je napravila krivičnu prijavu protiv njega. Prije desetak dana, dobio sam i presudu za klevetu. To je čovjek koji je pokušavao da zavodi teror u Savezu. Više puta je tražio da koristi službeno vozilo, pokušao je da to pravda nekim bezveznim razlozima, ali mu nije uspjelo - kaže Mešković te ističe da mu je žao što je Tabaković ikad bio član Saveza.

Podsjećamo, Tabakovića je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila prije tri dana u Čapljini. Prošle sedmice, također u Čapljini, slobode je lišen i Damir Čilić, koji se sumnjiči da je pripadnik iste kriminalne grupe i kojem je Sud BiH već odredio privremeni pritvor.  

Tri propala pokušaja šverca drogom 

Tabaković se, zajedno sa još šest osoba, tereti da su u najmanje tri slučaja učestvovali u pokušajima međunarodnog krijumčarenja nedozvoljenih supstanci, ali su sve njihove akcije završile neuspjehom, prenosi Dnevni avaz.

U prvoj akciji, na području Čapljine kupili su više od 15 kilograma marihuane, koju su namjeravali prevesti Škodom Fabijom u Njemačku. Pakete marihuane sakrili su u prostor za rezervni točak i stražnji branik. Nisu uspjeli otići dalje od Graničnog prijelaza Slavonski Šamac.

Ni druga akcija nije im uspjela. Tabaković je, zajedno sa svojom grupom, ponovo kupio marihuanu i pokušao je prevesti u Njemačku radi preprodaje.