Građani se žale na korumpirane službenike u Graničnoj policiji, nadležni tvrde da ih sankcionišu

Koruptivno ponašanje policijskih službenika Granične policije BiH sve je evidentnije, a iz ove institucije navode kako poduzimaju potrebne mjere u borbi protiv korupcije i da je nekoliko osoba sankcionisano. U redakciju portala Klix.ba javio se građanin koji je na graničnom prijelazu imao problema s koruptivnim službenicima jer su, kako nam je naveo, od njega tražili "da ih počasti".

Gospodin koji nam se obratio ispričao je kako je kupio automobil u Njemačkoj te da ga je na ulazu u BiH dočekala neprijatna situacija. Rekao je da je policijskom službeniku predao sve potrebne dokumente, međutim, on ih nije ni pogledao.

"Izašao je da pregleda vozilo, iako znam da to nije u opisu njegovog radnog mjesta, te me pitao imam li nešto u vozilu, na šta sam odgovorio da imam slatkiša u vrijednosti 32 eura. Listajući papire rekao mi je da je red da se počasti kada se nešto novo kupi. Kada je shvatio da od mene neće dobiti novac upitao me za jednu čokoladu, na šta sam popustio i rekao mu da ću mu dati, jer me već pola sata zadržava bez ikakvog razloga", pojasnio nam je sagovornik. 

Međutim, tu nije bio kraj, jer je nakon graničnog prijelaza bilo potrebno da prođe i carinsku kontrolu gdje ga je, kako nam je rekao, dočekao isti scenarij.

"S obzirom na to da je taj službenik meni poznat od ranije, kao i ja njemu, jer me viđao na graničnom prijelazu, rekao mi je kako nikad ništa od mene nije dobio. Ionako iznerviran odgovorio sam mu da i nema potrebe za tim jer ima plaću, staž i osiguran je, na šta mi je drsko odgovorio da odem kod špeditera, ali da ću se načekati dok dobijem potrebne papire. Kada sam predao ostatak papira na špediciju, nakon dva sata špediter mi je rekao da bih trebao platiti deset eura, opravdavajući to malom greškom na računu koju bi navodno oni u zgradi carine trebali ispraviti, iako znam da to mogu uraditi samo oni koji su izdali račun", dodao je.

Ispričao nam je da je i tu ponovo platio, jer bi u suprotnom dugo čekao na prijavu za vozilo. 

"Nerado dajem te novce i ne mogu da vjerujem kako takvi ljudi mogu raditi na takvim mjestima, a da im pri tome niko ništa ne može. Na izlasku s terminala Carinske ispostave Gradiška izašao je opet čovjek koji diže rampu i tražio mi da platim terminal. Rekao sam da sam platio kod špedicije i da to tako uvijek činim, na šta mi je odgovorio da on od špedicije ne dobije ništa pa sam na kraju iznerviran upitao koliko traži novca, na šta je odgovorio 20 KM, ali da mu mogu dati i deset KM ukoliko nemam više. Naravno platio sam mu i nikakvu priznanicu nisam dobio", kazao je sagovornik. 


 

Granična policija BiH u 2017. godini pokrenula disciplinski postupak protiv devet službenika

Iz Granične policije BiH naveli su da je u 2017. zabilježeno šest žalbi građana koje ukazuju na koruptivno ponašanje, a 13 u 2016. godini. 

"Neke od žalbi imale su sličnosti s događajem koje opisuje građanin koji vam se obratio. Granična policija je u 2017. godini privremeno suspendovala tri policijska službenika zbog radnji koje se dovode u vezu s korupcijom, dok je u 2016. godini suspendovano njih pet", rekla nam je Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Dujković je istakla kako u Graničnoj policiji BiH aktivno rade na istraživanju i procesuiranju policijskih službenika koji su povezani s korupcijom i drugim krivičnim djelima.

"Granična policija BiH, u skladu sa Strategijom za borbu protiv korupcije 2015.-2019. i akcionim planom za provedbu strategije, donijela je plan koji sistemski i u potpunosti obuhvata aktivnosti u borbi protiv korupcije. Uz navedeno, donesen je i Pravilnik o internom prijavljivanju korupcije i zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u Graničnoj policiji BiH, a koji se odnosi na smjernice i procedure prijavljivanja korupcije unutar agencije", pojasnila je. 

Navela je i to da Granična policija BiH učestvuje i u brojnim medijskim kampanjama kada je riječ o ohrabrivanju građana da prijavljuju koruptivna ponašanja službenika, što mogu uraditi i putem njihove zvanične web stranice. 

"Također, Granična policija BiH je u 2017. godini Tužilaštvu BiH podnijela dva izvještaja za počinjena krivična djela iz oblasti korupcije protiv dva policijska službenika. U jednom slučaju izvještaj je podnesen zbog krivičnog djela primanja dara i drugih oblika koristi, a u drugom zbog krivičnog djela pronevjere u službi. Prema navedenim izvještajima još nisu donesene kaznene sankcije", kazala je Dujković.

Dodala je i to da je u 2017. godini Granična policija pokrenula disciplinski postupak protiv devet policijskih službenika zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj. Od sedam provedenih disciplinskih postupaka u jednom je izrečena disciplinska mjera prestanka radnog odnosa.

"U jednom slučaju izrečena je novčana kazna u visini od 20 posto od mjesečne plate policijskog službenika u trajanju od šest mjeseci, jer nije dokazano da je zloupotrijebio službeni položaj. Disciplinska komisija je u drugom slučaju izrekla mjeru prestanka radnog odnosa, na koju je izjavljena žalba policijskog službenika kojem je u drugostepenom postupku izrečena novčana sankcija u visini 30 posto mjesečne plate u trajanju od pet mjeseci, a u četiri slučaja sankcija od 15 posto od mjesečne plate tokom jednog ili dva mjeseca, jer nije utvrđeno da je riječ o zloupotrebi službenog položaja", navela je.

U slučajevima u kojima nije bilo zloupotrebe službenog položaja Dujković je istakla da su utvrđene teže povrede službene dužnosti.

"Riječ je o neizvršavanju, odnosno, nesavjesnom, nepravovremenom ili nepažljivom izvršavanju službenih zadataka, ponašanju koje narušava ugled policijskog tijela i davanju netačnih podataka koji utječu na donošenje odluka nadležnih organa ili izazivaju druge štetne posljedice. U dva slučaja disciplinski postupci još nisu gotovi", kazala je Dujković. 


 

U Carinskoj ispostavi Gradiška proteklih godina nema zabilježenih slučajeva korupcije

S druge strane u Carinskoj ispostavi Gradiška naveli su kako nijedan sličan slučaj korupcije nije zabilježen u 2017. godini, kao ni prethodnih godina.

"Nijedan službenik u Carinskoj ispostavi Gradiška nije sankcionisan ili suspendovan, dok je jednom na graničnom prijelazu Gradiška izrečena disciplinska mjera zbog pogrešne naplate indirektnih poreza", istakao je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje.

Naveo je da postoji sistemska borba protiv korupcije službenika u okviru koje učestvuju sve organizacione jedinice Uprave za indirektno oporezivanje, kao i to da se na graničnom prijelazu i carinskoj ispostavi Gradiška povremeno vrše kontrole ponašanja zaposlenih i da je primjetno da je u prošloj godini u odnosu na prethodne godine smanjen broj žalbi na njihov rad.

"Na osnovu rezultata ispitivanja osnovanosti izjavljenih primjedbi, koje se provodi u skladu s Pravilnikom o postupku rješavanja primjedbi, uprava preduzima odgovarajuće mjere kao što je pokretanje disciplinskog postupka zbog povrede službene dužnosti, odnosno informiše nadležno Tužilaštvo ukoliko ponašanje zaposlenog ima obilježja krivičnog djela", zaključio je Kovačević.