Korupcija i loše obrazovanje ključni su problemi BiH

Sve političke odluke o NATO-u već su donesene.

Aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) veliko je postignuće za Bosnu i Hercegovinu. Drago mi je da su saveznici zajednički pozvali BiH da napravi taj veliki iskorak naprijed. Nadam se da će to voditi do novog procesa reformi i napretka u BiH i da će to podržati aktivnosti za napredovanje k EU. Ovo više nije politička odluka. Ona je donošena u više navrata u proteklim godinama. Počela je od Zakona o odbrani 2006. pa do Strategije o vanjskoj politici, koju je vlast usvojila ovog proljeća.  

Samo korak

Sada je samo stvar procesa. Trebat će finalizirati Godišnji nacionalni program (ANP) i poslati ga NATO-u. Dobro znate da je ovo samo jedan korak naprijed. Odluka o članstvu je negdje u budućnosti i o tome će građani BiH i NATO odlučivati nakon dodatnog napretka kroz ANP.

Sjedinjene Američke Države ovdje su od početka jasne, uvijek smo podržavali BiH na putu ka NATO-u i EU, rekla je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu Morin Kormak (Maureen Cormack). Govoreći za grupu novinara u BiH, ona je tokom oproštajnog intervjua posebno istaknula borbu protiv korupcije. Naglasila je da je iskorjenjivanje te pošasti preduvjet za istinski napredak BiH. 

- Rješavanje pitanja korupcije oslobodilo bi potencijal građana da postižu naredak. Ako nju uklonimo, kao i političku blokadu koja postoji nad privredom, onda bi se mogao osloboditi ogroman potencijal koji ova zemlja ima – naglasila je.

Upozorila je i da svi građani ove zemlje imaju identične probleme kroz loše zdravstvo, ali i obrazovanje. Ono je, stav je Kormak, loše i ne priprema djecu za ekonomiju 21. stoljeća. Dodala je da se djeca ne samo loše obrazuju nego i uče da se dijele! 

Upitana da prokomentira kritike iz RS da nastupa samostalno i radi protiv tog entiteta, ona je odgovorila da se nikad nije miješala, da ne solira i da je sve što je uradila, radila u koordinaciji sa Stejt departmentom.  

- Provodim ovdje politiku vlade SAD i ona je jasno definirana – rekla je Kormak.

Interes građana 

Dodala je i da smatra da BiH ima grupu političkih lidera koji se fokusiraju na retoriku podjela, nacionalizam i izmišljene probleme, umjesto da se bave stvarnim pitanjima građana. Ocijenila je i da takvi političari smatraju da je njihov lični interes važniji od interesa građana.

- S druge strane, u svim dijelovima ove zemlje imate generaciju političara koji rade na rješavanju stvarnih pitanja, koji se izgrađuju i mislim i nadam se da će im građani pomoći da postanu novi lideri – izjavila je Kormak.

Savjeti ambasadoru Nelsonu

- Novi ambasador već se informira o pitanjima i problemima ovdje, u kontaktu smo i mislim da će doći dobro pripremljen. Već sam mu savjetovala da što više putuje, ovo je nevjerovatno lijepa zemlja. Njeni su ljudi gostoljubivi, prijatni i veoma pametni. Oni odlično znaju šta žele i šta im treba. S njima se treba sastajati i pričati, jer tek onda shvatate šta je BiH zaista – rekla je Kormak odgovarajući na pitanje šta savjetuje svom nasljedniku, ambasadoru Eriku Džordžu Nelsonu (Eric George).

Dodala je i da smatra bitnim postaviti dugoročne ciljeve i fokusirati se na njih.

- Građani su to sebi već postavili – napredak ka EU, razvoj ekonomije i otvaranje radnih mjesta prioritet je svih prioriteta – istaknula je.

Izuzetno cijenim kardinala Puljića

Osvrćući se na izjavu kardinala Puljića, koji je oštro kritizirao neke strane zvaničnike, ambasadorica Kormak kazala je da izuzetno cijeni kardinala i sve što je uradio.

- Prema Dejtonu, Hrvati, kao jedan od konstitutivnih naroda, igraju ključnu ulogu u BiH. Činjenica je da nisu samo oni ti koji odlaze iz BiH. Odlaze i svi drugi.

Važno je da Hrvati osjećaju da je ovo i njihova zemlja, u kojoj igraju veoma važnu ulogu. veoma je važno i da Hrvati izaberu političke lidere koji će raditi u njihovom interesu, koji su spremni razgovarati i postizati kompromise s drugima i voditi i taj narod, kao i sve druge, prema naprijed. Mislim da je to ključno za pozitivnu budućnost Hrvata i svih građana BiH – rekla je ona.

Moramo dobiti konkretne presude  

Kormak nije željela govoriti o razlozima zašto je Nikola Špirić došao na crnu listu i da li je Tužilaštvo BiH ili neko drugo tužilaštvo tražilo detalje zbog kojih je Špirić sankcioniran.

- Jasno je da postoji opće znanje, ne samo o gospodinu Špiriću nego i o drugim visokim zvaničnicima koji su ovdje godinama uključeni u korupciju. Sve su to široko rasprostranjene i poznate informacije. I dok tužilaštvo i generalno pravosuđe ne počnu rješavati te slučajeve, dok ne dobijemo presude za korupciju, ova zemlja ne može postizati značajan napredak. A znam da će to biti fokus EU i puta vaše zemlje ka njoj.

Vladavina zakona i borba protiv korupcije moraju biti na vrhu političke liste BiH – rekla je Kormak odgovarajući na jedno od pitanja.

Pripreme za izbore 2020.

Govoreći o aktivnostima u vezi sa promjenama Izbornog zakona, ambasadorica SAD istaknula je da je jasno da CIK mora donijeti odluku “samo za ovaj put” da bi se proveli rezultati izbora.

- Političke stranke nakon toga moraju sjesti za sto i rješavati Izborni zakon. Mora se riješiti presuda u slučaju “Ljubić”, ali i osigurati veća transparentnost izbornog procesa, isključiti se korupcija iz njega, postaviti jasne izborne liste i čisti birački odbori...

Dakle, radi se o mnogo posla, a nadamo se da se on može obaviti prije narednih izbora 2020. – rekla je Kormak.