Maliqi: Kosovo će formirati vojsku, a ZSO će pričekati

U procesu formiranja zajednice opština sa srpskom većinom dvije strane se ne slažu o onome u čemu su se već složile, smatra politički analitičar.

Politički analitičar Agon Maliqi smatra da je "transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku nešto što Kosovo može uraditi, a ako zbog toga Beograd ne želi pregovarati s Prištinom, Srbija će zbog toga imati problema s nekim od zapadnih sila koje podržavaju proces formiranja vojske Kosova".

Upitan u izjavi za beogradski Blic kako gleda na to što je Kosovo počelo proces transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku, iako je za to potrebna promjena Ustava Kosova, do koje ne može doći bez podrške predstavnika manjina u Skupštini Kosova, odgovara kako je to rezultat zastoja dijaloga Srbije i Kosova, uz posredovanje Europske unije.

Po njegovim riječima, "ne može se očekivati da Kosovo blokira procese kojima upotpunjuje svoju državnost i suverenitet".

Šanse za okončanje dijaloga sve manje

Maliqi je rekao kako je formiranje zajednice opština sa srpskom većinom "trenutno na mrtvoj točki, jer se dvije strane ne slažu o onome u čemu su se već složile".

"Za kosovsku stranu to je odluka Ustavnog suda, koji je dao interpretaciju što može raditi ta zajednica. Jedini način da se zajednica formira je da Kosovo mijenja Ustav, a poslije svega što se događa posljednjih godina, to se ne može uraditi. Također, srbijanska strana prilikom sporazuma o zajednici općina sa srpskom većinom potpisala je dokument da njeno formiranje mora proći kroz filtar Ustavnog suda. Taj proces je sada klinički mrtav", kazao je Maliqi.

Na pitanje o tome kako očekivati da dijalog bude uspješno okončan do polovice naredne godine, Maliqi ističe da su šanse za to "sve manje i manje, ali to ne znači da se taj proces narednih mjeseci neće otvoriti".

Po njemu, "ključ u rukama drže zapadne sile i od njih se očekuje da daju zamah pregovorima".

Različita mišljenja Zapada o granicama

"Za Kosovo kompromis ne može biti ništa što ga pravi nefunkcionalnom državom, ali bi se u okviru kompromisa mogli dodati mnogi elementi koji su neteritorijalnog tipa", ukazuje Maliqi.

U vezi s idejom o korekciji granica kaže da na Zapadu postoje dvije strane, iako obje podržavaju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

"Jedna strana podržava kompromisno rješenje što god ono bilo, dok druga ima sumnje u vezi s korekcijom granica i njezinim posljedicama po regiju. Od početka postoje velike sumnje u vezi s tim rješenjem. Izgleda kao magična solucija, ali je to vrlo teško realizirati na terenu. Pogotovo što otvara regionalna pitanja", rekao je Maliqi.