Kosovo razmatra ukidanje taksi i uvođenje recipročnih mjera

kosovo
Vlada Kosova je krajem 2018. godine uvela 100-postotne takse na robu koju uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao mjeru zašite domaće proizvodnje.

 

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u srijedu da će već danas analizirati preporuke, a potom donijeti odluku o ukidanju 100-postotnih taksi na uvoz robe iz Srbije, uz mjere reciprociteta, koje će imati za cilj zaštitu lokalnih proizvođača.

Kurti je, kako se navodi, na drugoj konvenciji proizvođača Kosova govorio o važnosti lokalnih proizvođača i istakao da su oni stub društva i ekonomije Kosova, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kohu.

"Nismo za takse kao kaznenu mjeru prema potrošačima, već za reciprocitet kao zaštitu proizvođača. Proizvodi proizvedeni na Kosovu koji podliježu nelojalnoj praksi i konkurenciji bit će zaštićeni", rekao je Kurti i dodao da će već danas analizirati preporuke i donijeti odluku o ukidanju taksi i uspostavljanju recipročnih mijera.

Kosovo je od kraja 2018. godine uvelo takse od 100 posto na robu koju uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao mjeru zašite domaće proizvodnje, što je izazvalo oštre reakcije u regiji, kao i dijela međunarodne zajednice.

'Mini Schengen' i saradnja s Albanijom

Govoreći o projektu "mini Schengen", Kurti je kazao da, kada je o trgovini riječ, Kosovo ima samo jedan interes, a to je potpuna saradnja s Albanijom.

Dodao je da se "mini Schengenu" protive i šefovi kluba proizvođača sa Kosova.

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani u međuvremenu je izjavila da će Vlada Kosova odluku o ukidanju 100 posto uvećanih taksi na uvoz proizvoda iz Srbije, uz mjere reciprociteta, koje će biti političke, ekonomske i komercijalne, donijeti u narednih nekoliko dana, prenosi Tanjug.

Osmani je na sjednici Predsjedništva Skupštine Kosova rekla da će mjere biti poznate nakon usaglašavanja koalicionih partnera, za dva-tri dana.

Takse će, prema njenim riječima, biti zamijenjene političkim, ekonomskim i komercijalnim mjerama reciprociteta.

"Što se tiče materijalizacije te odluke, vjerujem da ćemo u naredna dva ili tri dana imati sastanak koalicije i poduzet ćemo  sve korake, vremenski i sadržajno, u pogledu njihove primjene", kazala je Osmani.

Izvor: Agencije