Kovač demantuje Vladu Crne Gore: Otišao sam u svojstvu ministra na svečanost, bila mi je čast

23232323
Kovač je podsjetio da je RS i formalno priznata Dejtonskim sporazumom, uz garancije i saglasnost međunarodne zajednice i da i danas egzistira u tom obliku, te stoga smatra da ničim nije ugrozio ili doveo u pitanje teritorijalni integtitet BIH

Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač za portal Dan kazao da je prisutvovao na svečanosti povodom obilježavanja neustavnog dana RS u svojstvu ministra, te da je poziv dobio od Milorada Dodika.

Podsjećamo, iz Vlade Crne Gore ranije su saopćili da nisu razmatrali posjetu i prisustvo ministara pravde i finansija Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na svečanosti u Banjoj Luci 8. januara povodom obilježavanja neustavnog dana RS.

"Nisam ugrozio teritorijalni integritet BiH"

- Povodom različitih medijskih interpretacija u vezi prisustva svečanosti povodom obilježavanja dana RS, želim da pojasnim da sam poziv od predsjednika Milorada Dodika dobio u svojstvu ministra pravde u Vladi Crne Gore, te da sam u tom svojstvu i otišao. Bila mi je čast da poslije 25 godina sa kolegom ministrom Aleksandrom Damjanovićem budem prvi funkcioner izvršne vlasti koji je prisustvovao svečanosti povodom obilježavanja navedenog praznika - naglasio je on.

Kovač je podsjetio da je RS i formalno priznata Dejtonskim sporazumom, uz garancije i saglasnost međunarodne zajednice i da i danas egzistira u tom obliku, te stoga smatra da ničim nije ugrozio ili doveo u pitanje teritorijalni integtitet BIH niti narušio prijateljske odnose sa našim susjedima.

Izazvalo reakcije javnosti

- Tačno je da ova posjeta nije prošla uobičajenu proceduru u vidu usvajanja platforme na sjednici Vlade, kao što je i tačno da je Ustavni sud BiH osporio navedeni datum za obilježavanje, ali je također činjenica da se taj dan i dalje od strane vlasti RS i stanovništva doživljava i tretira kao istorijski događaj koji treba i vrijedi obilježiti - istakao je Kovač.

 

Foto : Twitter